Društvo

Osmočlana porodica Hašić iz Ponjevića više gladna nego sita

Osmočlana porodica Hašić iz Ponjevića više gladna nego sita
Osmočlana porodica Hašić iz Ponjevića više gladna nego sita

CAZIN - Osmočlana porodica Hašić, iz naselja Ponjevići nadomak Cazina, godinama živi u neuslovnoj, staroj i dotrajaloj kući lišena elementarnih egzistencijalnih uslova.

Bračni par Mirsad (47) i Senija (41) Hašić nadljudskim snagama nastoje othraniti i podići petoro maloljetne djece, a osim njih u kući živi i Mirsadova sestra Zineta. U ovoj porodici niko nije zaposlen i nemaju stalne izvore prihoda. Jedina pomoć koju dobijaju je iz ovdašnjeg Centra za socijalni rad u vidu jednokratne novčane pomoći, koja je, međutim, nedostatna za normalan život.

"Prije četiri godine ostao sam bez stalnog zaposlenja kad je firma u kojoj sam radio propala. Od tada pokušavam da pronađem bilo kakav posao, ali sve je kratkog daha", kaže Mirsad. Dodaje kako radi teške fizičke poslove kako bi zaradio novac da prehrani porodicu. Prema njegovim riječima, ljeti nešto zaradi sijekući i cijepajući drvo za ogrev, ali je zimi vrlo teško jer nedostaje posla.

"Vjerujte, zna biti dana kad smo više gladni nego siti. Sem toga, ishrana nam je jednolična što onemogućava pravilan razvoj djece, a imamo i šestomjesečnu bebu", kaže Zineta. Hašići kažu kako su se u proteklom periodu nebrojeno puta obraćali lokalnim vlastima i nadležnim institucijama sa zahtjevom da im se pomogne, ali sem kratkotrajnih rješenja ništa nije učinjeno. Plaše se predstojeće zime koju dočekuju u staroj i trošnoj kući čiji krov prokišnjava, a za postakljavanje nekoliko razbijenih prozora jednostavno nemaju novca. Sem toga, kuća nema ispravan sanitarni čvor, a Hašićima je zbog neplaćenih računa već duže vrijeme isključena struja i voda, koju donose s obližnjeg izvorišta.

"Ne znamo kako dalje... Kada bismo barem mogli popraviti kuću bilo bi nam lakše. Ima dobrih ljudi i organizacija koje nam pomažu, ali kada bi se našao neki stalan posao i zarada - bilo bi mnogo lakše", kažu Hašići. Dodaju kako strahuju za budućnost svoje djece jer, kako ističu, teška vremena tek dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije