Društvo

Oštra Luka oštro protiv ukidanja Doma zdravlja

Oštra Luka oštro protiv ukidanja Doma zdravlja
Oštra Luka oštro protiv ukidanja Doma zdravlja

PRIJEDOR - Odbornici Skupštine opštine Oštra Luka usvojili su danas jednoglasno zaključak kojim se najoštrije protive najavama iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da će se u opštinama koje imaju manje od 10.000 stanovnika ukidati domovi zdravlja, a zdravstvena zaštita svoditi na ambulante porodične medicine.

"Liječenje ovog stanovništva bilo gdje i na bilo koji način koštaće isto Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a daleko veći biće jedino troškovi ličnog učešća našeg stanovništva", navodi se u zaključku posebne sjednice koji je dostavljen najvišim institucijama Republike Srpske.

Odbornici traže od institucija da shvate kakve bi posljedice proizvelo ukidanje domova zdravlja i insistiraju da se izlaz iz problema zdravstva traži na drugim mjestima i na druge načine, a ne preko najugroženijih gdje bi, kako smatraju, efekti bili minimalni, a šteta maksimalna.

"U protivnom, bićemo prinuđeni na najradikalniju, zakonom dozvoljenu mjeru borbe za spas i očuvanje našeg doma zdravlja", stoji u zaključku koji je dostavljen predsjedniku i premijeru Republike Srpske, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Odboru za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Srpske i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka (na fotografiji), izjavio je da bi ukidanje domova zdravlja u malim opštinama dovelo do još ubrzanijeg i intenzivnijeg raseljavanja stanovništva, sve do biološkog nestanka.

"Vjerujem da Ministarstvo radi na iznalaženju rješenja za bolju primarnu zdravstvenu zaštitu stanovnika Oštre Luke. Ne želim da vjerujem da radi u pravcu zatvaranja Doma zdravlja. Složiću se sa svim rješenjima koja uključuju ostanak Doma zdravlja, a ne mogu i neću prihvatiti drugačija rješenja", kazao je Stanar.

Odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Drena Kuridža rekla je da svi građani i svi predstavnici građana Oštre Luke decidno stoje na stanovištu da mora ostati i opstati Dom zdravlja sa svim sadašnjim djelatnostima i da će se svi boriti protiv ukidanja i svođenja na ambulante.

"Ako se ne bismo borili za to, došlo bi do nestanka i drugih institucija. Jedan od ključnih razloga za opstanak Doma zdravlja je i razuđenost opštine. Oštra Luka je od Prijedora udaljena 20 kilometara, ali ima dijelova opštine koji su od samog središta Oštre Luke udaljene i po 40 kilometara, a nemaju javni prevoz", dodala je Kuridža.

Luka Macura, direktor Doma zdravlja "Sveti Sava", izjavio je da se transformacijom ove ustanove i njenom priključenju Domu zdravlja Prijedor ne bi mogao održati dostignuti nivo zdravstvene zaštite.

"Naša opština je izuzetno razuđena i zbog toga smo otvorili terenske ambulante u pet mjesnih zajednica koje nemaju organizovan javni prevoz, a koje su udaljene od šest do 43 kilometra od postojećeg doma zdravlja", naveo je Macura.

Dom zdravlja "Sveti Sava" ima dvije ambulante porodične medicine, savremenu laboratorijsku službu, higijensko-epidemiološku službu, službu hitne medicinske pomoći sa voznim parkom i opštu stomatologiju.

Zapošljava 28 radnika, među kojima je i jedan stomatolog i pet ljekara opšte prakse, od kojih su tri na specijalizaciji porodične medicine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske trenutno radi na analiziranju mogućnosti racionalizacije postojeće mreže zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

"S obzirom na to da je analiza postojećeg stanja u toku, još ne možemo reći da li će i koje tačno zdravstvene ustanove biti reorganizovane. Najbitnije je da građani Republike Srpske, bez obzira na provedene aktivnosti, neće ostati bez zdravstvene zaštite, jer racionalizacija ne znači gašenje ambulanti u pojedinim opštinama, već njihovo pripajanje većim zdravstvenim ustanovama koje će biti organizovane kao domovi zdravlja", stoji u odgovoru Ministarstva.

Opština Oštra Luka ima oko 4.000 zdravstvenih osiguranika i oko 1.500 zdravstveno neosiguranih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije