Društvo

Otkriven spomenik najmlađem poginulom borcu Vojske RS

Otkriven spomenik najmlađem poginulom borcu Vojske RS
Otkriven spomenik najmlađem poginulom borcu Vojske RS

DOBOJ – Spomen bista je najmanje što kao Vlada RS i resorno ministarstvo možemo da uradimo, i da otkinemo od zaborava jedan mladi život koji je ugrađen u stvaranje RS, poručila je Željka Cvijanović, premijerka RS, koja je sa Petrom Đokićem, ministrom rada i boračko – invalidske zaštite RS otkrila bistu borcu VRS Spomenku Gostiću, koji je poginuo u 15. godini.

  „Mnogo je djece stradalo u ovom ratu, mnogo je djece osjetilo šta su to zla koja je donio rat, mnogi od njih su sada odrasli ljudi. Ovaj dječak je danas trebao da ima 36 godina, da bude u najboljem periodu svog života, kada smo svi jaki, snažni kada svašta možemo, a on je odlučioda svoj doprinos zajednici, RS da na jedan drugačiji način“, rekla je Željka Cvijanović, premijerka RS.

  „Spomenko Gostić će u narednom vremenu još više rasti, postojaće i biće legenda RS, biće njen gorostas, zato je ovo upravo mjesto kroz koje progovara cjela RS, i ističe svoju zahvalnost svima koji su utkali svoje živote u temelje RS“, kaže Petar Đokić, ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS.

Brane Milivojević, saborac Spomenka Gostića prisjetio se 20. marta 1993. godine, dana kada je ovaj mladić poginuo obavljajući svoje zadatke.

„To jutro je izašao na položaj, granata je pala, šestorica njih je poginulo, ja sam jedini ostao živ. Pamtim ga do onog zadnjeg sekunda kada se to desilo.

Bio je hrabar, pouzdan, obavljao je sve zadatke, mada je bio mlad“, ispričao je Milivojević, i dodao da je Gostićev zadatak bio snadbijevanje hranom.

Spomenko Gostić je početkom 1992. godine izgubio majku, iste godine mu je poginula i baka, tako da je ostao sam, i odlučio je da se priključi VRS.

  Sahranjen je u rodnom selu Jovići, opština Maglaj, a bista, djelo vajara Bojana Mikulićapodignuta je u porti hrama rođenja presvete Bogorodice u Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije