Društvo

Otpravnici vozova i mašinovođe na slijepom kolosijeku

Otpravnici vozova i mašinovođe na slijepom kolosijeku
Foto: Ilustracija | Otpravnici vozova i mašinovođe na slijepom kolosijeku

BANJALUKA - Sastanak s predstavnicima Svjetske banke u vezi s Nacrtom restrukturizacije "Željeznica RS" zakazan je za 2. oktobar, a do tada nadležni u RS za to preduzeće moraju da sprovedu niz mjera, kao što je smanjenje određenog broja radnika i druge.

"Do tada ćemo odraditi određene stvari, već smo mnoge i završili, a tu spada nova sistematizacija radnih mjesta. U prethodnih godinu dana smanjili smo broj radnika za 280, te odradili mnoge preduslove kako bi sve prošlo u najboljem redu", kazao je juče Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Tačne datume kada šta mora biti urađeno ministar kaže da nemaju, ali da restrukturizacija ide u tri pravca.

"U prvom, vlasničkom, idemo ka tome, kao što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom, da RS postane jedini vlasnik preduzeća i tu smo veoma blizu. Na druga dva se takođe radi, tako da ćemo poslije toga imati održive i zdrave željeznice", tvrdi Trninić.

Drugi pravac je finansijski, a treći radna snaga.

U Nacrtu restrukturizacije ŽRS, koji je u posjedu "Nezavisnih", obrazložen je čitav proces ukoliko Svjetska banka da zeleno svjetlo, pa se tako navodi da su ukupni prihodi, uključujući i podršku Vlade, dovoljni da pokriju samo operativne troškove. Od Svjetske banke se očekuju novčana sredstva.

Procijenjene obaveze prema radnicima sa 31. martom 2018. će iznositi oko 38,5 miliona evra, dok troškovi radne snage sada premašuju ukupne troškove poslovanja. Potreban je veliki broj reformi za restrukturiranje i modernizaciju. Smanjenje radnika je, navodi se, neophodno da bi se poboljšala operativna i finansijska efikasnost preduzeća. Očekivano smanjenje radne snage od oko 1.000 radnika će biti izvršeno do 2021. godine. Ovaj proces će se odvijati prirodnim odlivom i penzionisanjem, dobrovoljnim odlascima i kolektivnim otpuštanjem.

"Svi radnici koji budu pogođeni smanjenjem radne snage primiće za to otpremninu, te sva zaostala dugovanja prema njima iz proteklog perioda. Pogođenim radnicima će biti dostupne usluge savjetovanja i prekvalifikacije", stoji u nacrtu.

Nacrt kao još jedan razlog za smanjenje broja radnika navodi to što značajan broj radnika ne ispunjava minimalne kvalifikacije. Radnicima će biti ponuđene različite vrste paketa otpremnina, u zavisnosti od toga da li je u pitanju naknada za penzionisanje, dobrovoljni ili nedobrovoljni odlazak.

Najveći problem će, stoji u nacrtu, imati otpravnici vozova i mašinovođe, koji će zbog prirode posla imati problema u pronalaženju novog zaposlenja, zbog modernizacije koja se mora sprovesti.

Pojedini sindikati u "Željeznicama RS" najavili su juče da neće podržati mjere Uprave preduzeća koje su predložene u okviru socijalne procjene restrukturiranja tog preduzeća. Nakon sastanka s Upravom i ekspertskim timom, Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor, rekao je da su nacrt dobili dva dana prije sastanka, bez mogućnosti da se pripreme za ovakvu vrstu dijaloga.

"Naš sindikat neće podržati restrukturiranje jer Uprava ne uvažava primjedbe Sindikata za donošenje pravičnog pravilnika o sistematizaciji, radu i kriterijuma za raspoređivanja radnika", kaže Čamdžić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je da je restrukturizacija neophodna jer su ŽRS postale "neželjeno dijete vlasti".

"Željeznički saobraćaj je zanemaren, kamioni su sve preuzeli, mi se zadužujemo za autoputeve, a željeznica nam propada, što je potpuno nenormalno. ŽRS su doživljene kao preduzeće koje može podnijeti bilo koju količinu radnika s nekom veoma malom platom samo da bi se zadovoljili apetiti partija", kaže Pavlović i dodaje da ipak sumnja u čitav uspjeh restrukturiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije