Društvo

Otvoren Jevrejski kulturni centar

Otvoren Jevrejski kulturni centar
Otvoren Jevrejski kulturni centar

BANJALUKA - Osveštanjem sinagoge danas je u Banjaluci svečano otvoren Jevrejski kulturni centar, u prisustvu rukovodstva Republike Srpske i brojnih gostiju iz Srpske, Srbije i Izraela.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je obraćajući se gostima da je Jevrejski kulturni centar u Banjaluci poruka svima, bez obzira na naciju, da Srpska želi da širi duh tolerancije mira, ljubavi i saradnje.

"Srpska sa takvim ambicijama živi sve ove godine. Ponekad osporavana i neshvaćena, ali nesumnjivo sa ogromnom ljubavi koju imamo za nju, nikada nećemo pokleknuti u nastojanju da je napravimo jačom i što boljom", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da golgota i stradanja kroz koja je prošao jevrejski narod u Drugom svjetskom ratu, kao i mnoga stratišta širom Evrope, pokazuju da istorija nije bila naklonjena jevrejskom i srpskom narodu.

On je ocijenio da je današnja pozicija države Izrael i Republike Srpske u sličnom okruženju, sa zajedničkim izazovima i prijetnjama, te istakao da je Srpska uz Izrael i jevrejski narod, koji se bori za svoju sigurnost, da očuva mir, identitet i svoju državu.

Dodik je poručio da će Republika Srpska poštovati svakog ko poštuje Srpsku i nastojati da i ubuduće gradi zajedništvo i poštovanje različitosti.

Predsjednik Srpske je rekao da je danas potrebno uputiti molitve za mir širom svijeta gdje se ratuje, od Ukrajine, Bliskog istoka, gdje ginu nedužni ljudi.

"Želimo da mir dođe u njihove države i domove i da se ljudi raduju budućnosti i životu", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio zahvalnost predsjedniku Jevrejskog kulturnog centra Arieu Livneu što nije odustao od izgradnje ovog centra.

Livne je poručio da će Jevrejski kulturni centar biti jedan od kulturnih centara Srpske u kojem će zračiti poruke mira, ljubavi, humanizma i socijalne pravde među narodima.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Srpske i srpskom narodu, koji je omogućio izgradnju Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci, imajući u vidu da su Jevreji živjeli na ovom području i imali svoje bogomolje, koje su fašisti porušili u Drugom svjetskom ratu.

Livne je poručio da država Izrael i jevrejski narod nikada neće oprostiti, niti zaboraviti nacistima ono što su uradili u Drugom svjetskom ratu.

"Republika Srpska je garant srpskom narodu koji ovdje živi da se nikada više neće ponoviti Jasenovac, dok je Izrael garant jevrejskom narodu u cijelom svijetu da holokausta više nikada neće biti", istakao Livne.

Današnjem otvaranju Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci prisustvovali su i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Srpske Emil Vlajki, ministri u Vladi Srpske, poslanici parlamenta Srpske, predsjednik republičkog Ustavnog suda DŽerard Selman, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Jevrejske zajednice, gradonačelnik izraelskog grada Modina Haim Bivas, njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, vladika bihaćko-petrovački Atanasije, vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i mnogobrojni kulturni i javni radnici grada i Srpske.

Jevrejski kulturni centar - simbol zajedništva Srba i Jevreja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Jevrejski kulturni centar u Banjaluci simbolizuje zajedništvo jevrejskog i srpskog naroda.

"Ovaj centar je poruka koju šalju Banjaluka i Republika Srpska prema bratskom jevrejskom narodu i državi Izrael", rekla je novinarima Cvijanovićeva, koja je večeras prisustvovala svečanom otvaranju Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, koji je imao podršku institucija lokalnog i republičkog nivoa vlasti, uz veliko zalaganje Predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

Osveštanjem sinagoge danas je u Banjaluci svečano otvoren Jevrejski kulturni centar, u prisustvu rukovodstva Republike Srpske i brojnih gostiju iz Srpske, Srbije i Izraela.

Jevrejskim centrom obogaćen kulturni život grada

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ocijenio je da će Jevrejski kulturni centar sa sinagogom u ovom gradu vratiti Jevrejima duh za obredima i okupljanjem, a svojom sadržinom značajno obogatiti kulturni život grada.

"Ovo je izuzetno značajan događaj za grad Banjaluku i predstavlja jednu vrstu satisfakcije onima koji su zajedno sa srpskim narodom na ovim prostorima prolazili golgotu u jednoj epohi najmračnije istorije", rekao je novinarima Gavranović, koji je večeras prisustvovao svečanom otvaranju Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci.

Gavranović je rekao da nema preciznih podataka koliko je Jevreja prije Drugog svjetskog rata živjelo u Banjaluci, ali da ih trenutno ima 67.

Osveštanjem sinagoge, danas je u Banjaluci svečano otvoren Jevrejski kulturni centar, u prisustvu rukovodstva Republike Srpske i brojnih gostiju iz Srpske, Srbije i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije