Društvo

PU Banjaluka: Obezbjeđenje protestne šetnje plaća organizator; Sindikat: Nismo tražili

PU Banjaluka: Obezbjeđenje protestne šetnje plaća organizator; Sindikat: Nismo tražili
PU Banjaluka: Obezbjeđenje protestne šetnje plaća organizator; Sindikat: Nismo tražili

BANJALUKA - Policijska uprava Banjaluka saopštila je, povodom mirne protestne šetnje koju je za 1. maj najavio Savez sindikata Republike Srpske, da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja Srpske, troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju skupa snosi organizator, dok iz Sindikata tvrde da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policajci obezbjeđuju ovaj skup.

"Članom 103 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske (`Službeni glasnik Republike Srpske` broj 63/11) jasno je propisano da troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju sportske i druge priredbe i aktivnosti na putu snosi organizator. Bliže odredbe u vezi sa visinom troškova angažovanja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske regulisane su odlukom o visini i načinu naplate obrazaca i usluga u MUP-u Srpske", navodi se u saopštenju PU.

Iz PU napominju da se u skladu sa ovim normativnim aktima, u svim slučajevima i bez izuzetka, vrši obračun nastalih troškova koji se predračunom ispostavljaju organizatoru.

Iz banjalučke PU dodaju da su 25. aprila primili dopis od Saveza sindikata Republike Srpske kojim se prijavljuje održavanje javnog protesta 1. maja, od 10.00 časova, te navodi da će skupu prisustvovati oko 1.500 učesnika čije okupljanje je predviđeno na Trgu Krajine.

"Nakon okupljanja planirano je neprekidno kretanje učesnika Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića i dalje Ulicom Mladena Stojanovića do Parka Mladen Stojanović, gdje je planiran završetak javnog skupa u 14.00 časova", dodaje se u saopštenju PU Banjaluka.

Savez sindikata Republike Srpske danas je saopštio da im PU Banjaluka traži da plate troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju mirne protestne šetnje 1. maja i da su dobili predračun da uplate 3.080 KM za 77 policijskih službenika, koliko bi, prema procjeni PU, trebalo da obezbjeđuje taj javni skup.

Sindikalci navode da je, da bi javni skup koji organizuje Savez sindikata bio održan, potrebno avansno uplatiti ovaj iznos, te napominju da, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nisu tražili da policijski službenici obezbjeđuju ovaj javni skup.

"U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju obezbijedili smo redare iz svojih redova koji će odgovorno obezbijediti skup", kažu u sindikatu.

U saopštenju se napominje da Savez sindikata i granski sindikati postoje 25 godina i da je u tom periodu održan veliki broj protesta sa različitim zahtjevima i u različito vrijeme, ali da PU Banjaluka od njih nikada nije tražila da plate troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju skupa.

"Prema našim informacijama, nijedan sindikat, pa ni mi, nikada nismo dobili ovakvo obavještenje iz PU Banjaluka niti smo dobijali zahtjev za avansnim plaćanjem troškova angažmana policijskih službenika", ističu iz Saveza sindikata.

U ponedjeljak privremena obustava saobraćaja

U Banjaluci će u ponedjeljak, 1. maja, biti na snazi privremena obustava saobraćaja zbog mirne protestne šetnje koju je najavio Savez sindikata Republike Srpske, saopšteno je iz Policijske uprave /PU/ Banjaluka.
Privremena obustava saobraćaja biće na snazi na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom Svetog Save.

Saobraćaj će biti obustavljen i na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića, od raskrsnice sa Alejom Svetog Save, dalje Ulicom Mladena Stojanovića do raskrsnice sa Trive Amelice.

Rješenje o privremenoj obustavi saobraćaja donijela je PU Banjaluka uz saglasnost grada.

Održavanje javnog protesta banjalučkoj PU prijavljeno je za 1. maj od 10.00 časova, a najavljeno je prisustvo oko 1.500 učesnika.

Nakon okupljanja učesnika na Trgu Krajine planirano je neprekidno kretanje učesnika Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića i dalje Ulicom Mladena Stojanovića do Parka Mladen Stojanović, gdje je planiran završetak skupa u 14.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije