Društvo

Padali snijeg i grad, moguće štete na voću

Padali snijeg i grad, moguće štete na voću
Padali snijeg i grad, moguće štete na voću

BANJALUKA, SARAJEVO - Snijeg, koji je zabijelio nekoliko bh. opština, te grad, koji je danas padao u Banjaluci, iznenadili su mnoge, a zabrinuli voćare koji strahuju da će biti štete na voćkama.

U najvećem gradu RS led veličine zrna kafe padao je oko podneva, a Draško Rudan, dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS, rekao je da grad, osim na voću, nije mogao izazvati veće materijalne štete.

"Zasad štete nema ni od grada, ni od niskih temperatura. Međutim, hladnoća trenutno ne pogoduje voću, pogotovo kruški, koja će možda pretrpjeti štetu", rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu RS, kaže da bi mnogo štete moglo biti na voćnjacima jer je riječ o gradu koji već treći put ovog proljeća pada u RS.

"Kiša je šljive zahvatila u fazi cvjetanja, ali to nije nanijelo veću štetu. Međutim, sada su plodovi sve krupniji i štete od naglih promjena vremena su sve veće, pogotovo kad je grad u pitanju", objasnila je Zavišićeva, dodajući da naglo zahlađenje pogoduje bolestima, što će se odraziti na ukupan prinos.

Stanovnici Istočnog Sarajeva, kojima je voće cvjetalo, kažu da je voćke pokrio snijeg, te strijepe da će imati manje prinose od očekivanih.

"Iako sam čuo za prognoze, kad sam se probudio bio sam iznenađen jer je kompletan voćnjak bio pod snijegom", kaže jedan voćar.

Na probleme su naišli i vozači, posebno oni koji su se kretali višim planinskim predjelima jer je ugaženi snijeg na kolovozu na pojedinim dionicama bio visok do pet centimetara.

Temperature su širom BiH naglo pale, pa je tako juče u osam časova na Bjelašnici izmjereno -7 stepeni Celzijusovih, dok je u Banjaluci istovremeno zabilježeno šest stepeni iznad nule.

Zbog niskih temperatura i snijega, koji je pao u Sarajevu, preduzeće "Toplane Sarajevo" najavilo je da će biti produžena grijna sezona u Kantonu Sarajevo, koja je, inače, trebalo da bude završena juče.

"Zagrijavanje će se vršiti od šest do 10 sati, te od 16 do 21 sat", rekao je Ženja Ljubuškić, portparol "Toplana Sarajevo".

Vrijeme, neuobičajeno za ovo doba godine, donijelo je pune ruke posla i sarajevskoj policiji, a u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo istakli su da su zabilježili povećan broj saobraćajnih nezgoda, ali, srećom, bez teže povrijeđenih. Zbog naglog pada temperature na oprez savjetuju i ljekari.

"Preporučujemo redovno uzimanje terapije, javljanje svom ljekaru, te da se građani oblače u skladu sa vremenskim prilikama", kazali su u sarajevskom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Baš kao u Sarajevu, i iz banjalučke "Toplane" kažu da su i radijatori u Banjaluci bili topli, iako je zvanično završena sezona grijanja.

Iz "Toplane" Banjaluka poručuju da će nastaviti s isporukom toplotne energije ukoliko tri dana uzastopno temperatura vazduha bude ispod 12 stepeni Celzijusovih, ali ne duže od 1. maja, kada će početi ispuštanje vode iz sistema i redovni godišnji remont.

Iako su meteorolozi potvrdili da je na području Banjaluke padao grad, iz Protivgradne preventive RS kažu da nisu djelovali jer je, kako ističu, zapravo riječ o sugradici. Inače, sezona protivgradne zaštite počela je na području 22 opštine u RS, distriktu Brčko i Gradačcu u FBiH.

"U sezonu ulazimo sa 1.710 komada raketa, odnosno 8,4 rakete po protivgradnoj stanici. Planirana je nabavka još 600 protivgradnih raketa", rekao je Joviša Kovačević, direktor Protivgradne preventive RS.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju kišu i niske temperature, te snijeg u višim krajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije