Društvo

Pakuju kofere i odlaze u bijeli svijet

Pakuju kofere i odlaze u bijeli svijet
Pakuju kofere i odlaze u bijeli svijet

BANJALUKA - Nezadovoljni primanjima i uslovima rada u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, sve veći broj medinskih sestara i tehničara pakuje kofere i odlazi u inostranstvo, gdje im se nude bolje uslovi rada u struci.

Istakla je ovo juče Biljana Pandžić, predsjednica Udruženju medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, povodom obilježavanja Svjetskog dana medicinskih sestara - 12. maja.

"Naše sestre su veoma kvalitetne i prihvaćene u inostranstvu, a znamo da su sestre ključna karika u jednom zdravstvenom sistemu", rekla je Pandžićeva i naglasila da institucije sistema u RS treba da se pobrinu da zadrže kvalitetan medicinski kadar u zemlji.

"Republika Srpska školuje kadrove koji ne ostaju ovdje, što nije dobro", poručila je Pandžićeva.

Prema njenim riječima, trud medicinskih sestara treba poštovati, jer je sestrinski posao težak, naporan i odgovoran.

Nacionalni koordinator za sestrinstvo i porodiljstvo Republike Srpske Živana Vuković-Kostić istakla je da položaj medicinske sestre u RS danas nije na zavidnom nivou. Ona je naglasila da se ne prate dostignuća EU u ovoj oblasti, niti položaj medicinskih sestara u EU.

"Potrebno je sistematizovati radna mjesta medicinskih sestara da bi se tačno znalo koje mjesto pripada sestri koja ima završen fakultet, a koje onima s višom i srednjom školom", napomenula je Kostićeva.

Slađana Vranješ, pomoćnica direktora za zdravstvenu njegu Univerzitetske bolnice KC Banjaluka, koja obavlja poslove glavne sestre, istakla je da medicinske sestre i tehničari u RS treba aktivnije i češće da podsjećaju javnost na značaj njihovog rada i na potrebu da se poboljšaju njihov materijalni polažaj i uslovi rada. 

"Medicinska sestra je ta koja je uvijek uz pacijenta. Koja, pored terapije, pacijentu pruža i moralnu i psihološku podršku u uslovima rada koji danas i ovdje nisu baš najbolji", istakla je Vranješeva.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, istakao je juče da prosječna primanja medicinskih sestara sa srednjom stručnom spremom u RS iznose oko 670 KM.

"To je 30 odsto troškova sindikalne potrošačke korpe u RS za prethodni mjesec", istakao je Granulić.

On je istakao da Sindikat već duže vrijeme insistira na povećanju plata i poboljšanju uslova rada medicinskih sestara i tehničara u RS, na šta su i nedavno skrenuli pažnju Vladi i menadžmentima ustanova. Sindikalci kažu je za sistem porazno da medicinski radnici koji vrijede odlaze iz zemlje.

Dario Mišić, koji se juče pridružio akciji obilježavanja Svjetskog dana medicinskih sestara u parku "Petar Kočić" u Banjaluci, naglasio je da se nada da će, kada završi studije, imati uslove da ostane u Srpskoj i radi svoj posao.

Na današnji dan 1820. godine rođena je Florens Najtingejl, koja se cijeli život borila da unaprijedi sestrinsku praksu, te je otvorila prvu službu za medicinske sestre. Tim povodom u gradskom parku medicinske sestre su građanima besplatno mjerile šećer u krvi i krvni pritisak.

Šta građani misle o medicinskim sestrama?

Mira Mikić iz Banjaluke istakla je juče da je relativno zadovoljna radom i ljubaznošću medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci.

"Iz iskustva mogu da kažem da su najefikasniji i najpristupačniji radnici u Hitnoj pomoći u Banjaluci", istakla je ova Banjalučanka, te dodala da vrijedne radnike u zdravstvu treba nagraditi.

"Mislim da medicinskim radnicima u RS treba omogućiti bolje uslove rada i bolja primanja, jer oni to svojim radom zaslužuju", istakao je Zoran Vulin, koji je juče došao u park da prekontroliše šećer u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije