Društvo

Parastos Srbima stradalim u Oluji

Parastos Srbima stradalim u Oluji
Parastos Srbima stradalim u Oluji

BANJALUKA - Služenjem parastosa u banjalučkom Hramu Svete Trojice, davanjem daće, te promocijom novih publikacija Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", u Banjaluci će sutra biti obilježeno 20 godina od egzodusa srpskog naroda iz bivše Republike Srpske Krajine.

Služenje parastosa predviđeno je za 11.00 časova, davanje daće u prostorijama Kola srpskih sestara u 12.00 časova, dok je promocija novih publikacija "Veritasa" zakazana za 19.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, saopštio je "Veritas", koji je organizator obilježavanja.

U 11.45 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomenik poginulim Krajišnicima na Perduovom groblju u Banjaluci.

Program obilježavanja počinje danas u 11.00 časova održavanjem okruglog stola pod nazivom "Krajiški Srbi poslije “20 olujnih” godina" u Međunarodnom pres-centru u Hotelu "Bosna" u Banjaluci.

Obilježavanje se nastavlja u četvrtak, 6. avgusta, u 10.00 časova služenjem parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, prisluživanjem svijeća prema "mostu spasa", spuštanjem vijenaca u rijeku Unu u 10.45 časova, te polaganjem vijenaca kod spomenika u Tunjici.

Isti dan u Hramu Svetoga Save u Svodni u 11.30 časova biće služen parastos, te položeni vijenci kod spomen-krsta.

Program obilježavanja završava se u petak, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta u mjestu Bravsko/Janjila kod Bosanskog Petrovca u 10.30 časova.

U "Veritasu" navode da je za manifestacije 6. avgusta u Novom Gradu i 7. avgusta u mjestu Bravsko/Janjila obezbijeđen prevoz iz Banjaluke, a polazak je sa stare autobuske stanice u 8.00 časova.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 4. avgusta 1995. godine na bivšu Republiku Srpsku Krajinu protjerano je oko 250.000 Srba, a oko 2.000 ih je poginulo i nestalo u toj akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije