Društvo

Parastos i sjećanje na žrtve napada na zapadne granice Srpske

Parastos i sjećanje na žrtve napada na zapadne granice Srpske
Parastos i sjećanje na žrtve napada na zapadne granice Srpske

NOVI GRAD - Kod spomen-obilježja stradalim civilima u neselju Tunjica kod Novog Grad jutros je služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće u znak sjećanja na žrtve napada regularne Vojske Hrvatske na zapadne granice Republike Srpske 18. i 19. septembra 1995. godine.

Načelnik opštine Snježana Rajilić je u svom obraćanju istakla da porodicama stradalih niko ne može dati utjehu već im se može samo pomoći.

"Ovo nije mjesto, ali je svakako vrijeme da se kaže da 25. septembra svi izađete na referendum i da olovkom odbranite ono što su naši borci i civili branili životima, našu Republiku Srpsku. Mislim da nam je to sad najpreči i najvažniji datum i da to danas treba reći", rekla je Rajilićeva.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Marinko Gačić rekao je da je riječ o jednom od najznačajnijih datuma za odbranu Republike Srpske.

"Snage regularne Vojske Hrvatske su 18. septembra na potezu Novi Grad - Gradiška forsirale rijeku Unu i probojem kod Novog Grada i Dubice pokušali uspostaviti mostobran, ali su Vojska Republike Srpske i stanovništvo odbranili Republiku Srpsku", rekao je Gačić.

Predsjednik opštinske Komisije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Aleksandar Janković rekao je da je ovaj datum u Novom Gradu i Republici Srpskoj značajan zbog odbrane zapadnih granica Srpske.

"Ne možemo biti srećni zbog toga, a da istovremeno ne budemo i tužni jer iako s vojničke tačke gledišta možemo razumijeti zašto je napad bio baš ovdje, ne možemo razumijeti ovolike civilne žrtve, zašto su morale pasti", rekao je Janković.

Nakon parastosa u naselju Tunjica delegacija opštine Novi Grad je otišla u Kozarsku Dubicu gdje je danas centralna manifestacija povodom 21 godinu od odbrane zapadnokrajiških opština.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Procijenjeno je da je pričinjena materijalna šteta na području novogradske opštine oko 80 miliona KM.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština Republike Srpske, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 civila i vojnika, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije