Društvo

Parastos za nevine Srbe

Parastos za nevine Srbe
Parastos za nevine Srbe

NOVI GRAD - Na mjesnom groblju u Ravnicama kod Novog Grada danas je služen parastos i prislužene su svijeće za 168 mještana ovog srpskog sela koje su ustaše ubile na današnji dan 1943. godine.

Parastos je služio pravoslavni sveštenik Nebojša NJežić, a potom su delegacije opštinske Boračke organizacije i Mjesnog odbora SUBNOR-a položile vijence kod spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora i spomen-obilježja poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik odbora SUBNOR-a LJubiša Pauković rekao je da su današnji dan 1943. godine ustaše pobile 168 civila - žena, djece i staraca.

"Ovaj zločin počinila je ustaška kaznena ekspedicija čiji je krvavi pir zaustavio mrak. Pobili su sve što su našli živo - klali su, a neke su žive zapalili", ispričao je Pauković.

Pauković kaže da ovaj zločin treba dokumentovati i sačuvati od zaborava, kao i da treba pričati generacijama koje dolaze da znaju i dalje prenose  istinu.

Prema njegovim riječima, u Drugom svjetskom ratu stradalo je 205 mještana Ravnica,  a u proteklom 11 boraca Vojske Republike Srpske i pet civila.

On je rekao da je Mjesni odbor SUBNOR-a pokrenuo inicijativu da u groblju bude podignuta spomen-ploča za sedam vojnika iz tog kraja koji su se borili na Solunskom frontu. 

Pomen za stradale mještane sela Ravnice organizovali su Mjesni odbor SUBNOR-a i Boračka organizacija opštine Novi Grad.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije