Društvo

Participacija za magnetnu rezonancu 50 KM

Participacija za magnetnu rezonancu 50 KM
Participacija za magnetnu rezonancu 50 KM

BANJALUKA - Participacija za magnetnu rezonancu bez kontrasta od 1. avgusta u RS koštaće 50 KM, umjesto dosadašnjih 90, odnosno 59,90 s kontrastom.

Ovo je potvrđeno "Nezavisnim" nakon odluke Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, kojom su umanjene participacije i za koronarografiju, ugradnju stenta, balon dilataciju...

"Naša odluka je usklađena s jednim od četiri strateška cilja iz srednjoročnog razvojnog plana FZO, a taj cilj se odnosi na poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranicima", rečeno nam je u FZO RS.

Saglasno tome, kako je istaknuto, izvršene su korekcije upravo kod participacije za najskuplje usluge kako se ne bi desilo da neko ko ima ovjerenu zdravstvenu knjižicu odustane od neke pretrage zato što nema novaca da plati participaciju.

Univerzitetski klinički centar RS još nije zvanično dobio odluku, te, kako nam je juče naglašeno, do tada neće ni komentarisati promjene koje se odnose na  Pravilnik o ličnom učešću bolesnika.

S druge strane, Azra Ikalović, predsjednica Saveza oboljelih od raka dojke, pozdravlja ovu odluku, ali je mišljenja da je ipak trebalo da bude drugačija.

"Pacijente je trebalo u potpunosti osloboditi participacije za magnet, kao i djecu od 15 do 18 godina plaćanja usluga za ortopedska pomagala. To je logično i socijalno osjetljivo djelovanje, a tako je oduvijek i bilo", rekla je Ikalovićeva.

Dodala je da će onkološki pacijenti inicirati dodatne prijedloge, s obzirom na to da su oslobođeni plaćanja participacije za onkološke preglede, ali za sve druge preglede nisu.

I dok će cijene svih usluga biti poznate i transparentne nakon objave odluke u "Službenom glasniku", a zatim usklađene, izvjesno je da će pored kardioloških usluga, kod kojih je smanjenje participacije najočiglednije, a zatim i pregleda magnetne rezonance, novom odlukom  biti smanjena participacija za gotovo sve usluge iz oblasti laboratorijske dijagnostike.

"Na primarnom nivou zdravstvene zaštite (domovi zdravlja), participacija za laboratorijsku dijagnostiku je smanjena sa sadašnjih prosječno 22 odsto cijene usluge na jedinstveni procenat od 20 odsto. Na sekundarnom nivou participacija je smanjena s prosječnih 25 odsto na jedinstveni procenat od 18 odsto", objasnili su u FZO RS.

Dodali su da će i kod ostalih dijagnostičkih usluga sekundarnog nivoa participacija iznositi 18 odsto od cijene usluge, umjesto 22 odsto, koliko je u prosjeku iznosila dosad.

Najveće smanjenje je na participaciji za usluge tercijarnog nivoa, gdje je participacija za laboratorijsku dijagnostiku smanjena sa sadašnjih 37 odsto u prosjeku na jedinstveni procenat od 20 odsto, koliko će iznositi i participacija za ostale dijagnostičke usluge tog nivoa.

Prema važećim propisima, novom odlukom o participaciji je propisan jedinstveni procenat participacije za djecu od 15 do 18 godina, koji iznosi pet odsto od cijene medicinskog pomagala.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije