Društvo

"Petrovačka kuća" drugi topli dom (FOTO)

"Petrovačka kuća" drugi topli dom (FOTO)
"Petrovačka kuća" drugi topli dom (FOTO)

"Petrovačka kuća" projekat je Zavičajnog udruženja "Petrovac", koji već četvrtu godinu studentima iz ove opštine obezbjeđuje besplatan smještaj, kako bi njihovim roditeljima bilo olakšano školovanje djece u Banjaluci.

Ove školske godine u projekat su uključeni i srednjoškolci, pa u kući boravi ukupno 12 studenata i đaka.

Ekipa "Nezavisnih" posjetila je "Petrovačku kuću", koja se nalazi u naselju Kumsale, gdje su nas stanari koje smo zatekli velikodušno dočekali i pokazali nam dom u kojem borave.

Đaci su bili odsutni zbog obaveza u školi, a studenti su ispričali su da, bez obzira na gužvu, dobro funkcionišu.

"Ranije smo živjeli u naselju Česma, ali te godine naselje je poplavljeno, otežano smo se kretali do grada. Sada je lokacija nešto povoljnija u smislu da imamo redovnije linije do centra, ali ima nas mnogo više, a starosna razlika varira i po 10 godina, pa je malo teže naći vremena za učenje, ali ipak se dogovorimo i škola ne trpi", ispričali su studenti.

Milana Majstorović, studentkinja četvrte godine, koja najduže boravi u kući, kaže da je ranije u kući stanovalo pet do sedam studenata.

"Gazde su nam u Puli, ali imamo majstora koji nam održava kuću. Drva su nam obezbijeđena, a režije minimalno plaćamo. Obezbijeđen nam je i besplatan prevoz do Petrovca, naše je samo da učimo", kazala je Majstorovićeva.

Slobodan Kecman student je treće godine Šumarskog fakulteta, a u kući boravi tri godine. Najčešće uči u čitaonici, a na fakultet ide biciklom kada je lijepo vrijeme.

"Ideja o kući za one koji se školuju u Banjaluci je zaista za pohvalu, to mnogo olakšava studiranje, jer su cijene kirije visoke, pa ovako nešto dobro dođe onima koji ne dobiju smještaj u domu. Sada je malo veća gužva zbog učenika, ali ko hoće da uči, snađe se", kaže Kecman.

Brucoši koji su prvu godinu u kući kažu da je na početku bilo neobično, ali su se brzo uklopli.

Milana Čolić, studentkinja prve godina na Prirodno-matematičkom fakultetu, koja živi u Prnjavoru, ispričala nam je da se, iako joj je u početku bilo neobično, brzo snašla u prepunoj kući.

"Nikoga nisam mnogo poznavala, jer živim u drugoj opštini, a majka mi je iz Petrovca. Sada je mnogo lakše, sa cimerkom u sobi se dobro slažem. Kontra smo smjene i imam vremena da učim", kaže Čolićeva.

Jelena Zorić, brucoš Medicinskog fakulteta, priča da je većinu ukućana ranije poznavala i da joj se nije bilo teško naviknuti.

"Plaćamo samo režije koje nas izađu desetak KM i to roditeljima mnogo olakšava", kaže Zorićeva.

Iako su različitih godina i zanimanja, među omladinom u "Petrovačkoj kući" vlada pozitvina atmosfera i o kućnim poslovima lako se dogovaraju.

Među mladim Petrovčanima u kući su se znale izroditi i neke ljubavi, a jedni drugima, kako kažu, rado izađu u susret i kada imaju posjetioce.

 

Pomoć donatora

Zavičajno udruženje "Petrovac", koje podržava povratničke porodice u Petrovcu, projekat "Petrovačka kuća" finansira isključivo uz pomoć donacija.

"Svake godine organzujemo Veče Petrovčana, koje se ove godine održava 21. marta u 'Aquani'. Tu prikupimo donacije koje koristimo za finansiranje kuće za studente i đake, a dio novca nam obezbjeđuju opštine Drinić i Petrovac."

"Ima tu i poteškoća, ali projekat opstaje četiri godine i nadam se da će potrajati. Pozivam sve koji žele da doniraju sredstva da dođu na donatorsko veče", kaže Mirko Miščević, član Udruženja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije