Društvo

Po broju gojaznih BiH druga u Evropi

Po broju gojaznih BiH druga u Evropi
Po broju gojaznih BiH druga u Evropi

BANJALUKA, SARAJEVO - U BiH je skoro dvije trećine stanovnika koji imaju problem sa viškom kilograma, a koji su najvećim dijelom uzrok nezdrave hrane, te konzumiranja alkohola i cigareta, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ovi podaci ukazuju na činjenicu da se BiH po broju gojaznih ljudi nalazi na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Evropi. Tako je prema istraživanju SZO u našoj zemlji 62,9 odsto debelih stanovnika, a prema njihovim predviđanjima, u sljedećih nekoliko godina broj gojaznih će rasti.

"Svjedoci smo toga da u posljednje vrijeme mnogi odlaze na posao isključivo automobilom, da umjesto stepenica koriste lift, uz još brojne uzročnike debljanja", mišljenja su stručnjaka iz ove oblasti.

Nutricionisti navode da je standard bh. građana opao, te da je hrana koja goji, poput hljeba i tjestenine, jeftina, te da uz ekspanziju brze hrane (fast fud) predstavlja jedan od uzroka gojaznosti.

"Najgojaznije osobe su iz ekonomski srednje populacije u BiH, a posebno zabrinjava što je gojaznost sve prisutnija kod djece", smatraju nutricionisti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kazali su da su istraživanja istakla problem nesvjesnosti stanovništva, jer 25 odsto osoba iz grupe gojaznih misli da ima normalnu težinu ili da je čak mršavo.

"Gojaznost se smatra vodećim zdravstvenim rizikom od povišenog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti, ali i nekih vrsta karcinoma i dijabetesa", rekli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

U Institutu za zaštitu zdravlja RS smatraju da gojaznost predstavlja veliki problem kojem bi trebalo pridavati i više pažnje. Navode da su brza hrana, grickalice i slatkiši siromašni vitaminima, mineralima, vlaknima i potrebnim hranljivim materijama, te za posljedicu, između ostalog, imaju i pojavu gojaznosti.

Istraživanje koje je ranije sprovedeno na 2.318 učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo pokazalo je da je čak četvrtina djece nižih razreda gojazna.

"U 60 do 85 odsto slučajeva gojazno dijete postaje gojazan čovjek", kazala je tada Senka Mesihović-Dinarević, direktor Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

Prema istraživanju SZO, prva na listi zemalja sa najdebljim stanovništvom je Američka Samoa, pacifičko ostrvo na kojem 93,5 odsto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu, a stanovnici ovog ostrva napustili su tradicionalnu hranu i zamijenili je za jeftinu prerađenu sa Zapada.

Na drugom mjestu su Kiribati, čiji narod je preplavljen nezdravom, brzom hranom koja se prodaje po nižim cijenama.

U istraživanju je navedeno da SAD imaju 66,7 odsto gojaznih, a ovako veliki procenat je rezultat "sjedećeg stila" života i konzumiranja brze hrane.

Njemačka ima 66,5 odsto stanovnika sa prekomjernom tjelesnom težinom i navodi se da je uzrok toga pivo, masna hrana i neaktivnost.

Petu poziciju zauzima Egipat sa 66 odsto debelih, a Egipćanke su posebno u opasnosti zbog tabua o ženama koje posjećuju fitnes-centre.

Hrana koja goji:

1. Hljeb

2. Tjestenina

3. Fast fud

Lista vodećih zemalja

Država                           Broj gojaznih (u %)

Američka Samoa                      93,5

Kiribati                                         81,5

SAD                                             66,7

Njemačka                                  66,5

Egipat                                         66

BiH                                             62,9

Novi Zeland                              62,7

Izrael                                          61,9

Hrvatska                                   61,4

Velika Britanija                       61

Definisanje gojaznosti

U kliničkoj praksi gojaznost se definiše pomoću indeksa tjelesne mase (BMI) koji predstavlja odnos tjelesne težine izražene u kilogramima i kvadrata tjelesne visine izražene u metrima. Kod odraslih osoba gojaznost se definiše kad je BMI veći ili jednak 30, a drugi pokazatelj gojaznosti je obim struka za koji posljednjih godina važe sve stroži kriterijumi. Centralna ili abdominalna gojaznost za muškarce je obim struka jednak ili veći od 94 centimetara, a za žene jednak ili veći od 80 centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije