Društvo

Po džepu udarili 630.000 vozača

Po džepu udarili 630.000 vozača
Po džepu udarili 630.000 vozača

BANJALUKA, SARAJEVO - Oko 630.000 učesnika u saobraćaju kažnjeno je lani zbog prekršaja načinjenih na putevima u BiH, pokazuju podaci iz policije.

Obijesna vožnja koštala je više od 25 miliona KM uzme li se u obzir da je riječ o kaznama teškim tek po 40 maraka, ali su konačne cifre zasigurno mnogo veće.

Isto tako, ako zanemarimo recidiviste u prekršajima i posmatramo činjenicu da je u BiH na kraju prošle godine bilo aktivno 1.238.775 vozačkih dozvola, zaključujemo da je, uslovno rečeno, kažnjen svaki drugi vozač.

Stručnjaci smatraju da, kada je riječ o našim prostorima, udaranje po džepu predstavlja jednu od najefikasnijih mjera za "bezgrešnu" vožnju, a time i rezanje crnog bilansa na saobraćajnicama.

"Kazne kao penalitet nemaju zamjenu ovdje na našim prostorima. Ako se vozač ne boji, nema šanse da se sigurnost poveća. Vozač se mora bojati sankcije", naglašava Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja.

On pritom ističe da je kod naročito bezobzirnih ponašanja, poput dvostrukog prekoračenja brzine u naseljenom mjestu, ili teže alkoholisanosti, potrebno pooštriti kazne. I to, kako kaže, dvostruko ili trostruko.

"A kada je riječ o povratnicima, naročito onima koji su skloni prekoračenju brzine, za njih bi kazne trebalo da budu i do hiljadu maraka", ocjenjuje Kovačević.

Ali, istovremeno, on smatra da će za savjesne vozače, koji iz nehata malo prekorače brzinu, i kazna od 40 maraka biti efikasna mjera.

"Osim toga, treba raditi i na obrazovanju jer i ono ima svoju ulogu. Isto tako, kada je riječ o obuci vozača, odnosno osposobljavanju, i u tom smislu potrebno je gledati šta radi napredan svijet", podvlači Kovačević.

A kada je riječ o praksi u svijetu, Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, kaže da moderni uticaji na vozače idu u tri pravca, i to su represija, preventiva i edukacija.

"To je kombinacija koja se sprovodi u državama gdje je saobraćaj najbezbjedniji. Pokazalo se da samo kažnjavanje ne daje rezultat koji utiče na svijest vozača da poštuje saobraćajne propise, ali ni same kampanje, bez sankcionisanja, ne daju puni efekat", poručuje Jaćimović.

Prema informacijama MUP-a RS, sankcionisali su tokom prošle godine 193.316 prekršaja, a kada je riječ o FBiH, Federalna uprava policije izdala je 441.357 prekršajnih naloga.

"Prošle godine u RS evidentirano je 205.527 prekršaja u saobraćaju. Zbog tehničke neispravnosti, isteka registracije i drugih razloga iz saobraćaja su isključena 9.134 vozila. Iz saobraćaja su isključena i 20.372 vozača, najvećim dijelom zbog vožnje pod uticajem alkohola", naveli su iz MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije