Društvo

Po potrošnji alkohola treći na Balkanu

Po potrošnji alkohola treći na Balkanu
Po potrošnji alkohola treći na Balkanu

BANJALUKA - Po potrošnji alkohola, bh. građani zauzimaju treće mjesto na Balkanu.

Na to ukazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i, prema njima, "bronzana medalja" pripala nam je "zahvaljujući" tome što stanovnik BiH, u prosjeku, godišnje grlo nakvasi sa 9,6 litara ovog pića.

Prema istom izvoru, na Balkanskom poluostrvu u alkoholnim pićima najviše uživaju stanovnici Hrvatske (15,1 litar godišnje), dok je drugu poziciju zauzela Srbija, čiji građani, u prosjeku, tokom godine iskape 11,2 litara alkohola.

Lejla Ramić, predsjednica Udruženja klubova liječenih alkoholičara FBiH, kaže da u BiH ne postoje poslijeratna istraživanja koja su se bavila brojnosti osoba koje su o alkoholu ovisna.

"Međutim, ja sam prošle godine imala radionicu s učenicima i roditeljima u srednjim školama i vjerujte da je tamo visokotolerantan stav prema konzumiranju alkohola. I roditelji kažu: 'Jao, super su mi djeca, ne konzumiraju drogu, ali, eto, popiju koje piće'", navodi Ramićeva.

Ona ističe da je, upravo zbog visokotolerantnog stava, učestala pojava da, kada neko kaže da ne konzumira alkohol, zatim bude upitan "Jesi li bolestan", "Da li ti je doktor zabranio".

"Moraju se pravdati što ne piju", podvlači Ramićeva.

Ona naglašava da je, orijentaciono, potrebno da neko redovno pije pet godina alkohol da bi postao ovisan.

"Jedan od znakova da je osoba postala ovisna jeste da uđe u kafanu i ne može popiti jedno piće i izaći, ili sjediti dalje, a ne konzumirati", navela je Ramićeva.

Psiholozi su ranije ispričali da nam je i u tradiciji da sve obilježavamo uz "potoke" alkohola, poput svadbi, rođendana i sličnih slavlja, nezamislivih bez tradicionalne šljivovice, ali i ostalih pića.

Međutim, popularnost šljivovice, kako ističu voćari, počinje da "ugrožava" rakija od jabuke.

"U posljednje vrijeme najviše se kod nas rakija proizvodi od jabuke, jer je ona najjeftinija, a može predstavljati i bazu za sve ostale voćne rakije.  Nakon toga, na tu bazu dodaje se aroma. Litar rakije od jabuke izađe četiri do pet maraka, a kada dodaju malo arome, dostigne vrijednost od 15 do 20 maraka", navodi Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Bilo da je u pitanju šljivovica, jabukovača ili neka treća vrsta alkohola, stručnjaci vas savjetuju da čašicu ne primičete usnama, jer ovaj porok donosi brojne posljedice po zdravlje.

Počeci psihičkih promjena osjećaju se kao pojačana nervoza, svadljivost i nemir, a kod onih koji piju duže, više i češće dolazi do još značajnijih psihičkih promjena.

Primjera radi, slabljenje pamćenja i otežana koncentracija, ali i poremećaj raspoloženja, samo su neke od posljedica, a poznato je da alkohol, između ostalog, negativno utiče i na čula vida i sluha.

Kao posljedica alkoholizma česta je i pojava bolesne ljubomore, što dovodi do maltretiranja partnera, ali nerijetko i cijele porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije