Društvo

Počela kampanja "Smanji brzinu, krivicu ne možeš"

Počela kampanja "Smanji brzinu, krivicu ne možeš"
Počela kampanja "Smanji brzinu, krivicu ne možeš"

BANJALUKA - Podjelom letaka i lijepljenjem plakata širom Republike Srpske sutra će biti ozvaničen početak preventivne kampanje "Smanji brzinu, krivicu ne možeš".

Kampanja, kojom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača o važnosti i značaju poštivanja ograničenja brzine kretanja vozila na putevima u Srpskoj, trajaće do 30. aprila, odnosno od 1. do 19. jula.

Cilj je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, smanjenjem broja vozača koji ne poštuju ograničenja brzine kretanja vozila na putevima, navodi se u saopštenju Auto-moto saveza Srpske.

Kampanju zajednički provode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Auto-moto savez i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Stručne ekipe Auto-moto saveza Srpske u toku i poslije akcije provodiće anonimna mjerenja brzine kretanja vozila, nakon čega će rezultati biti dostavljeni nadležnim institucijama i javnosti.

Prema podacima MUP-a, u toku prošle godine na putevima Republike Srpske dogodila se 8.581 saobraćajna nezgoda, a neprilagođena brzina je uzrok nastanka njih 2.440 ili 28,4 odsto.

Brzina je jedan od osnovnih faktora rizika u saobraćaju. Veće brzine kretanja vozila dovode do većih udarnih brzina, a samim tim i do težih povreda.

Veće brzine kretanja vozila imaju za posljedicu veći stepen rizika od nastanka nezgode, a samim tim i težine posljedica.

Sa porastom brzine kretanja raste vjerovatnoća da će vozilo učestvovati u saobraćajnoj nezgodi, a raste i težina nezgode. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije