Društvo

Počinje rekonsturkcija Doma zdravlja u Šamcu

Počinje rekonsturkcija Doma zdravlja u Šamcu
Počinje rekonsturkcija Doma zdravlja u Šamcu

ŠAMAC - Rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja u Šamcu, koja je oštećena u majskim poplavama, počinje za sedam dana, a završetak radova se očekuje sredinom oktobra, rekao je danas direktor ove zdravstvene ustanove Dragan Ilinčić.

On je istakao  da je u toku nabavka opreme i tenderske dokumentacije za izvođača radova, te da će Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/ finansirati sanaciju sistema grijanja i spoljnog prostora.

Navodeći da je UNDP angažovao ekipe za obavljanje pripremnih radova, Ilinčić je podsjetio da je šteta od poplava u Domu zdravlja u Šamcu procijenjena na 1,5 miliona KM.

"Dok rekonstrukcija zgrade ne bude završena, rad službi organizovan je na prvom i drugom spratu Doma zdravlja", rekao je Ilinčić i dodao da služba porodične medicine, hitna pomoć, laboratorija, stomatologija, Centar za mentalno zdravlje i ginekologija rade u punom obimu.

On je dodao da je Služba za pedijatriju izmještena i da pola radnog vremena radi u Gornjoj Slatini, a pola u Obudovcu u terenskim ambulantama koje nisu poplavljene i gdje su higijenski uslovi zadovoljavajući.

"Centar za fizikalnu terapiju je, nažalost, stradao u poplavama, ali smo uspjeli da sačuvamo dio aparata, koji su premješteni na drugi sprat Doma zdravlja, gdje je napravljena sala za terapije i preglede", kaže Ilinčić.

On je naveo da su predstavnici Doma zdravlja u pregovorima sa japanskom Vladom u vezi sa nabavkom rendgen aparata, dok je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske preuzelo je na sebe obavezu da obezbijedi opremu za službe porodične medicine i hitne pomoći.

"Kada je riječ o nabavci drugih aparata, o tome se pregovara i to će zavisiti od donatorskih sredstava, ali u sve je uključeno rersorno ministarstvo, pa ćemo i to polako rješavati", rekao je Ilinčić i dodao da se pregovori vode i o dogradnji još nekih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije