Društvo

Počinje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, rok za prijave 20. april

Počinje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, rok za prijave 20. april
Počinje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, rok za prijave 20. april

BANJALUKA - Inovatori i svi koji se bave inovacijama, a imaju realizovanu ideju i ekipu od najmanje tri člana, do 20. aprila mogu da se prijave na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, koje 11. godinu zaredom organizuje Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

Kako bi se prijavio što veći broj inovatora, promocija ovog takmičenja planirana je u ukupno osam gradova u Republici Srpskoj, a prva je održana u srijedu u Banjaluci.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da ovo takmičenje ima veliki značaj u promovisanju preduzetničke klime u Republici Srpskoj.

"Prošle godine sa 45 prijavljenih timova imali smo rekordan broj prijavljenih inovacija. Fond za nagrade na ovome takmičenju je 35.000 KM, kao i prošle godine, a biće dodijeljene i specijalne nagrade za najuspješniji studentski i srednjoškolski tim. Poslije 20. aprila slijede recenzije, a biće organizovani i treninzi za inovatore o tome kako da svoju ideju komercijalizuju. Osvajanje nagrade na ovom takmičenju nije završetak, nego tek početak aktivnosti tima kako bi inovacija našla svoje mjesto na tržištu", podsjetila je Vojvodićeva.

Predsjednik Udruženja inovatora Banjaluka Ana Lojić istakla je da je cilj animirati članove Udruženja da i dalje aktivno učestvuju na ovom takmičenju, na kojem se mogu osvojiti veoma vrijedne nagrade.

"Potrebno je imati kvalitetnu inovaciju, te timski doći do njene realizacije kako bi rezulati bili vidljivi", rekla je Lojićeva.

Tatjana Vasić, predstavnica "Sklopitojs tima", koji je na prošlogodišnjem takmičenju za najbolju inovaciju osvojio drugo mjesto s idejom za kreiranje edukativnih igračaka za djecu, kaže da je ovo prilika da mladi predstave, ali i usavrše svoje ideje.

"Takmičenje nam je mnogo pomoglo da realizujemo ideju, ali i da ostvarimo poznanstva koja su nam pomogla u plasmanu proizvoda", kaže Tatjana.

U proteklih deset godina, koliko traje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, prijavila su se ukupno 254 tima, a nagrade je dobilo 78 ekipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije