Društvo

Pogodan instrument za ujednačavanje sudske prakse

Pogodan  instrument za ujednačavanje sudske prakse
Pogodan instrument za ujednačavanje sudske prakse

PRIJEDOR - Ustavnopravna interpretacija normativnih rješenja u oblasti krivičnog zakonodavstva pogodan je instrument za ujednačavanje sudske prakse u složenim pravnim državama kakva je BiH, zaključeno je na dvodnevnom međunarodnom naučnom skupu "Krivično zakonodavstvo - De lege lata et de lege ferenda", koji je završen danas u Prijedoru.

Osim toga, kako je zaključeno na skupu, ustavnopravna interpretacija normativnih rješenja u oblasti krivičnog zakonodavstva validan je temelj za tumačenje prava koje treba da obezbijedi ravnopravnost građana pred zakonom.

Učesnici su zaključili da su pravci reforme krivičnog zakonodavstva na koje ukazuju krivičnopravna doktrina i sudska praksa solidan putokaz zakonodavcu za normativno poboljšanje efikasnosti krivične represije.

Sudija Ustavnog suda BiH i profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Miodrag Simović rekao je Srni da su se učesnici bavili temom skupa, koja je pažljivo odabrana, u kontekstu normativnih rješenja koja se primjenjuju u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, sa kritikom odredbi krivičnih zakona koji ne zadovoljavaju međunarodne standarde.

"Imali smo u vidu Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, te u kojoj mjeri su sudovi u ove tri države osposobljeni da primjenjuju te standarde, prije svih onih koji se tiču dokazivanja i otkrivanja krivičnih djela organizovanog kriminaliteta i korupcije, odnosno procesuiranje ratnih zločina, uz obezbjeđenje da prava osumnjičenog i odbrana u krivičnom postupku budu zaštićena na adekvatan način i da se poštuju međunarodni standardi", istakao je Simović.

Član Visokog savjeta pravosuđa Srbije Miroljub Tomić rekao je da je ovaj naučni skup opravdao očekivanja i da su na njemu razmatrana određena pitanja koja su po ocjeni izlagača bitna za dalje funcionisanje ove oblasti.

"Zaključci koji su usvojeni biće od koristi onima koji neposredno primenjuju krivično zakonodavstvo u praksi, ali i smernice za dalji naučni rad da bi se tražila i našla bolja rešenja", rekao je Tomić Srni.

Profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Drago Radulović rekao je da su ovakva savjetovanja prilika da se razmijene iskustva o normativnom uređenju i praktičnoj primjeni zakonskih rješenja.

Profesor Pravnog fakulteta u Nišu Vojisla Đuđić kaže da je na skupu poseban akcenat bio na tome da javno mnjenje i zakonodavci stalno pooštravaju kaznenu politiku, dok se kod izricanja sankcija primjenjuju blaže mjera, što treba uskladiti.

Šesti međunarodni naučni skup o krivičnom zakonodavstvu održan je u organizaciji Ministarstva pravde Republike Srpske, Srpskog udruženja za krivično-pravnu teoriju i praksu, Univerziteta u Banjaluci i grada Prijedora. 

Na ovom najvećem godišnjem skupu praktičara i teoretičara iz oblasti krivičnog prava, koji je okupio oko 70 učesnika, predstavljeno je 26 referata, čiji su autori iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH.

Usvojeni zaključci biće proslijeđeni Ministarstvu pravde i Vladi Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije