Društvo

Policija započinje kontrolu dolaska migranata u USK

Policija započinje kontrolu dolaska migranata u USK
Foto: N.N. | Policija započinje kontrolu dolaska migranata u USK

BIHAĆ - Pripadnici MUP-a USK od sutra će provoditi 24-satnu kontrolu svih vanrednih putničkih linija koje iz pravca Sarajeva vode prema Bihaću kako bi se pod kontrolu stavio priliv migranata koji dolaze na područje Unsko sanskog kantona.

„Prvenstveno, to znači pojačan rad policijskih službenika, posebno na području Sanskog Mosta i Ključa, kroz koje vode putevi od Sarajeva prema ostatku Unsko sanskog kantona. Organizatore nelegalnog prevoza migranata ćemo sankcionisati i vraćati tamo odakle su krenuli. Imamo takve ustavne nadležnosti, jer to je odluka Skupštine USK“, rekao je Husein Rošić, premijer USK.

On je dodao kako je u USK formirana Operativna grupa čiji je zadatak da koordinira aktivnosti i nadzor nad migranstkom krizom i da je čine predstavnici vlasti i svih institucija koje su zadužene za ovu problematiku. Također, on je potvrdio kako su finalizirane sve aktivnosti oko smještanja migrantskih porodica s djecom u Hotel „Sedra“ te da je o tome potpisan ugovor s vlasnikom ovog hotelskog kompleksa, a sve bi se trebalo provesti u nekoliko narednih dana.

Rošić je istakao kako se trenutno utvrđuje tačan broj žena i djece. U međuvremenu, kako je rekao Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK, provešće se aktivnosti dezinfekcije pomenutog hotelskog kompleksa koji već duže vrijeme nije u funkciji, kako bi se stvorili preduslovi za boravak ljudi.

Kada je riječ o dugoročnoj lokaciji za migrante, premijer Rošić je rekao da se trenutno vrši završna faza tog procesa i da je u ponedjeljak sazvao sastanak gradonačelnika i načelnika gradova i općina u Unsko sanskom kantonu.

Podsjećamo, predstavnici lokalnih vlasti u Bosanskom Petrovcu i Bosanskoj Krupi odbacili su bilo kakvu mogućnost da se na teritoriju njihovih općina formiraju migranstki centri, a protiv toga su i zvaničnici Velike Kladuše.

Rošić je istakao kako je migrantska kriza uzrokovala ogromne ekonomske štete Unsko sanskom kantonu te gotovo u potpunosti uništila ovogodišnju turističku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije