Društvo

Političari u BiH malo koriste internet medije

Političari u BiH malo koriste internet medije
Političari u BiH malo koriste internet medije

BANJALUKA - Internet mediji u svijetu dobijaju sve veći značaj u političkoj mobilisanosti, ali je BiH na početku razvoja svijesti o njihovoj upotrebi, zbog čega je potrebno raditi na razvoju kulture dijaloga u njima, rečeno je na naučnoj konferenciji "Novi mediji i demokratizacija društva" u Banjaluci.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da, u vremenu globalizacije, neki klasični mediji polako gube značaj, jer se preko društvenih mreža "Tviter" ili "Fejsbuk" može većem broju korisnika pružiti informacija nego putem klasičnih medija.

On je dodao da je novi oblik medija važan i zbog davanja informacija i i zbog ostvarivanja komunikacije, jer su to, prema pravilu, dvosmjerni mediji.

"Tek na trećem mjestu može biti ono što se koristi kao propaganda ili u političkim promocijama", rekao je Radojičić.

Govoreći o projektu virtuelnog parlamenta BiH, Radojičić je istakao da je riječ o projektu nevladine i organizacije, ali da preferira komunikaciju sa biračima putem društvenih mreža.

Prema njegovim riječima, u pogledu slobode pristupa informacijama u BiH, bilo bi potrebno uzeti u obzir i rješenja iz zemalja okruženja, kao i evropske standarde.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da je korištenje novih medija u komunikaciji političara sa građanima u Republici Srpskoj i BiH još u povoju, ali da postoje određeni primjeri te komunikacije koji izazivaju pažnju ostalih medija.

"Nekoliko puta se dešavalo da medijima budu zanimljive internet polemike između mene, kao opozicionog poslanika, i predsjednika parlamenta, kao poslanika vladajuće stranke, jer smo kroz društvene mreže istakli određeni društveni problem", rekao je Borenović.

On je dodao da je slika u zapadnoevropskim zemljama obrnuta, jer u njima društvene mreže igraju ogromnu ulogu u komunikaciji političara sa biračima, te da se u razvijenim zemljama u političkoj komunikaciji mnogo više koristi "Tviter" u odnosu na "Fejsbuk".

"Ovaj vid komunikacije i nama daje značaj kao ličnostima, jer izvlači pojedince iz nekih klišea političkih stranaka", rekao je Borenović.

Direktor kancelarije Fondacije "Fridrih Ebert" za BiH Judit Ilerhues rekla je da internet u svijetu sve više dobija na značaju i da novi mediji mogu povećati političku transparentnost, pogotovo kad je riječ o elektronskom glasanju.

"Novi mediji mogu povećati političku mobilisanost i motivisanost, kao u primjeru Turske, pa tako i arapskog proljeća, ali mogu se pojaviti i u ulozi nečega što može biti zloupotrijebljeno", rekla je Ilerhues.

Ona je precizirala da u Njemačkoj postoji instrument koji građanima daje mogućnost da putem interneta direktno komuniciraju sa svojim izabranim političkim predstavnicima.

Prema njenim riječima, Fondacija "Fridrih Ebert" objavila je studiju o percepciji građana BiH o medijskim slobodama, prema kojoj su građani i sami postavili zahtjev za slobodniji pristup informacijama i veću slobodu medija u zemlji.

Predsjednik Savjeta za štampu BiH Ljiljana Zurovac rekla je da je BiH na početku razvoja svijesti o korištenju internet medija, zbog čega se treba izgraditi kultura dijaloga, ali da je jako važno da postoji sloboda i otvorenost internet portala za komentare građana.

Govoreći o izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Zurovčeva je istakla da on neće biti usvojen u obliku koji je predložen, jer te izmjene ne bi išle na ruku građanima, kao ni novinarima.

"Ako budu usvojene predložene izmjene, trebalo bi da se zove `zakon o neslobodnom pristupu informacijama`, budući da su političari sročili prijedlog izmjena da bi zaštitili sebe u ime svoje privatnosti, čime je zanemaren interes javnosti“, rekla je Zurovčeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije