Društvo

Poplave povećale broj oboljelih u Doboju

Poplave povećale broj oboljelih u Doboju
Poplave povećale broj oboljelih u Doboju

DOBOJ - Na području Doboja povećan je broj oboljelih od mentalnih poremećaja, dijabetesa, povišenog pritiska, moždanih i srčanih udara i alkoholizma, a sve to dovodi se u vezu sa prošlogodišnjim poplavama, rekao je načelnik Odjeljenja za neuropsihijatriju dobojske bolinice Vjekoslav Kovačević.

Kovačević je pred početak okruglog stola o alkoholu i traumi, koji se održava u Doboju, rekao da je, prema raspoloživoj statistici, najmanje 20 do 30 ljudi iz kategorije poplavljenih umrlo od srčanog udara.

On je ukazao na trend povećanja konzumenata alkohola, prvenstveno djece i omladine, od kojih je najmlađi pacijent od samo 13 godina primljen u stanju kome.

Najviše alkoholisanih pacijenata bude tokom vikenda, kada je naglašeni i destruktivno ponašanje od samoopovređivanja do povređivanja drugog.

Kovačević je naveo slučaj mlađeg pacijenta koji je za sat vremena popio litar "pelinkovca", a kao oblik destrukcije kada je omladina u alkoholisanom stanju upadala u policijske stanice.

Ipak, ističe, zadovoljan je što prošle godine nije bilo djece sa smrtnim ishodom ili težim posljedicima.

Kovačević je upozorio da se bez angažovanja cjelokupnog društva, policija i zdravstvo ne mogu sami nositi sa tim.

Okrugli sto "Alkoholizam i trauma" organizuje Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Doboj, koji primjenjuje multidimenzionalni pristup liječenja alkoličara, u šta su uključeni profesonalci iz svih oblasti.

Doktor Dejana Cocić-Hadžiibrahimović navela je da je poslije poplava uočena pojava da liječeni alkoholičari prave recidive, a ostali građani pojačano prilaze alkoholu.

Prema njenim riječima, događaji izazvani prošlogodišnjim poplavama predstavljaju veliki rizik od pojave posttraumatsko-stresnog poremećaja, koji je često udružen sa alkoholom, te psihoaktivnim supstancama.

Hadžiibrahimovićeva je pojasnila da se u Centru primjenjuje sistemska porodična terapija, kao i rad sa grupama, a korisnicima je na raspolaganju produžena i intenzivna faza liječenja koja može trajati i do dvije godine. 

Po okončanju, terapija se nastavlja u okviru kluba liječenih alkoholičara.

Hadžiibrahimovićeva kaže da su u grupi, koja trenutno ima 12 članova, najčešće muškarci od 40 do 50 godina. Alkoholizam kod žena, iako je podjednako zastupljen, manje je ispoljen.

Ona je navela rekla da se u radu sa korisnicima,  koji se odluče na kontinuiran tretman, ostvaruju dobri rezultati.

Okrugli sto organizovan je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije