Društvo

Porodica Bajić nastavlja borbu za povrat imanja

Porodica Bajić nastavlja borbu za povrat imanja
Porodica Bajić nastavlja borbu za povrat imanja

SARAJEVO - Kantonalni sud u Zenici poništio je presudu Opštinskog suda u Visokom od prošle godine, kojom je Đorđo Bajić ostao bez odštete za svoju imovinu u visočkom naselju Paljike, koja je uzurpirana u proteklom ratu za potrebe izgradnje aerodroma.

Presudom Kantonalnog suda u Zenici od juna ove godine suđenje za naplatu odštete vraća se na početak.

"Ovo je jedina pravedna i logična presuda suda u Zenici. Opštinski sud o Visokom je u presudi kazao da se njihova žalba odbija jer je došlo do zastare slučaja pošto je Bajić tek 2006. podnio zahtjev za odštetu, a da je već 1997. znao za štetu. Sud u Zenici je faktički utvrdio da u ovakvim slučajevima nema zastare i sada se nadamo da će porodica Bajić konačno dobiti odštetu za svoju imovinu. Nadam se da u ponovljenom slučaju neće biti kršenja prava niti da će se ovaj slučaj odugovlačiti", kazao je Zahid Hadžić, advokat iz Visokog koji zastupa Bajiće.

Đorđo Bajić s porodicom od 1992. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajić je, zejedno s bratom, u naselju Paljike naslijedio veliko imanje i dvospratnu kuću. Prema odluci Predsjedništva RBiH iz 1993. godine da se na tom lokalitetu gradi ratni aerodrom, koji je kasnije trebalo da postane civilni aerodrom, opštinske vlasti su tada izuzele zemljište i kuću Bajića.

Sud u Zenici je faktički utvrdio da u ovakvim slučajevima nema zastare i nadamo se da će porodica Bajić konačno dobiti odštetu za svoju imovinu

Odlukom Predsjedništva RBiH iz 1993. godine uzurpirane su dvije parcele od 7.100 i 2.500 kvadratnih metara, te 20 dunuma šume, koja je kasnije posječena.

Bajić je od opštine Visoko na ime odštete za kuću i zemljište tražio oko 188.000 KM. On smatra da se njegov slučaj svjesno odugovlači.

Sudski proces Bajić je pokrenuo 2006. godine nakon što se prvi put iz SAD vratio u BiH.

Porodica Bajić jedina je koja od opštine Visoko nije dobila odštetu za uzurpiranu imovinu prilikom gradnje ratnog aerodroma u Visokom.

"Slučaj Bajića malo je drugačiji jer oni, osim za uzurpaciju zemljišta, traže i nadoknadu štete za porušenu kuću tako da je to specifično. Svi ostali su dobili novac za eksproprijaciju, ali niko nije imao naknadu štete. Neka sud radi svoj posao i sada ćemo se spremati za novo suđenje", kazala je Melina Hodžić-Travančić, pravobraniteljica opštine Visoko.

Hodžić-Travančićeva smatra da se ovaj proces ne odugovlači i da je dosad sve urađeno u zakonskim okvirima.

"Novo suđenje još nije zakazano. Naravno da je to porodicama dugo. Međutim, to su procesi koji dugo traju ali sve je bilo u skladu sa Zakonom o parničnom postupku", kazala je Melina Hodžić-Travančić.

Funkcionisanje zdravstvenih ustanova u RS otežano zbog neizmirenih obaveza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije