Društvo

Porodiljsko od 18 mjeseci za majke blizanaca i više djece

Porodiljsko od 18 mjeseci za majke blizanaca i više djece
Porodiljsko od 18 mjeseci za majke blizanaca i više djece

BRČKO - Ekonomsko-socijalni savjet Brčko distrikta prihvatio je na današnjoj sjednici prijedlog Odjeljenja za zdravstvo da se izmjenom Zakona o radu produži porodiljsko odsustvo ženama koje rode blizance, ili treće i svako naredno dijete, sa 12 na 18 mjeseci, potvrdio je danas predsjedavajući Savjeta Damir Bulčević.

Bulčević je dodao da će ova zakonska obaveza važiti za poslodavce i u javnom i u privatnom sektoru.

Generalni sekretar Sindikata Ilija Kalajdžić rekao je da će ovom zakonskom izmjenom biti neophodno da Inspektorat aktivnijim djelovanjem spriječi zloupotrebe pojedinih poslodavaca.

"Da se ne desi, kao što je do sada bila praksa kod nekih nesavjesnih poslodavaca u realnom sektoru, da nakon šest mjeseci prekidaju porodiljsko odsustvo, nastave da refundiraju novac koji im se obezbjeđuje iz budžeta, tako da radnica besplatno radi dok joj beba plače kod kuće", upozorio je Kalajdžić.

Prihvaćen je i prijedlog Sindikata da se izjednače prava svih zaposlenih i u privatnom sektoru, kao što je slučaj u javnom sektoru, kod ispunjenja uslova za odlazak u penziju, prema kojem sami odlučuju da li da im se vrijeme provedeno u ratu računa u radni staž.

Kalajdžić je objasnio da je regulisanjem prava izbora takozvanog posebnog staža u Zakonu o državnoj službi, to bilo omogućeno samo zaposlenicima u organima uprave, dok je u realnom sektoru ono bilo uskraćeno radnicima. "Sada će izmjenom Zakona o radu to pravo biti dato i radnicima u realnom sektoru, čime će se isključiti diskriminacija radnika", naveo je Kalajdžić.

Prihvaćeni prijedlozi, kako je rečeno nakon sjednice Ekonomsko socijalnog savjeta, moraju dobiti podršku i u brčanskom parlamentu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije