Društvo

Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Istočnog Sarajeva i Sarajeva

Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Istočnog Sarajeva i Sarajeva
Foto: N.N. | Potpisani sporazumi o saradnji Beograda, Istočnog Sarajeva i Sarajeva
N.N.

BEOGRAD - U Beogradu je danas potpisan sporazum između gradova Beograd, Istočno Sarajevo i Sarajevo o saradnji u realizaciji projekta Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/ 2019, koji će biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a potpisano je i niz sporazuma o saradnji Beograda i Sarajeva.

Sporazum o saradnji u realizaciji projekta  "EJOF 2019" u Skupštini grada Beograda potpisali su gradonačelnici Beograda Siniša Mali, Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i Sarajeva Abdulah Skaka.

Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva potpisali su Mali i Skaka, a predstavnici institucija ova dva grada potpisali su i niz drugih sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke, kojima će saradnja ova dva grada biti konkretizovana.

Mali je poslije potpisivanja izjavio da je prezadovoljan napretkom odnosa u posljednjih desetak dana između Beograda i Sarajeva jer su za vrlo kratko vrijeme potpisani konkretni sporazuma u oblasti kulture, saradnje narodnih pozorišta, filharmonije, turističkih organizacija, organizaciji EJOF-a i o saradnji dva grada.

"Prvi put vidim konkretne planove saradnje za budućnost i to umnogome doprinosi regionalnoj saradnji i stabilnosti. Kada imate dva glavna grada koja dele istu viziju, razmenjuju iskustva, rade za  dobrobit svojih građana i zemalja, onda se i ceo region menja", rekao je Mali za Srnu.

On je naveo da region mora da nastupa zajedno jer je tako konkurentniji, te dodao da glavni gradovi u regionu mogu da zajednički nastupaju na trećim tržištima, da predstavljaju svoje zemlje i region, potencijale u turizmu i kulturi.

"Srbija je velika i BiH je velika, ali relativno smo mali u odnosu na druge zemlje. Zajedno smo jači. Vreme je da gledamo u budućnost i da se  bavimo nekim stvarima vezanim za buduće generacija i decu", dodao je on.

Mali je naveo da Sporazum Beograda sa Istočnim Sarajevom i Sarajevom o omladinskoj olimpijadi govori kako na pravi način mogu zajedno da se riješe problemi i istakao da je taj sportski događaj sjajna prilika da svi zajedno sarađuju i da kao region imaju korist od toga.

"Sve što je bilo u prošlosti neka ostane iza nas, ovo su prvi koraci, prvi sporazumi, koji će definisati saradnju i glavnih gradova i zemalja u regionu u narednim decenijama. Realizacija sporazuma kreće odmah", rekao je Mali, dodajući da se razgovara o organizaciji Dana Beograda u Sarajevu i obrnuto.

On je rekao da će predstavnici Turističke organizacije Srbije u Kini predstavljati i BiH jer kineski turisti hoće da vide i Sarajevo i Beograd.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da potpiše sporazum o saradnji kada je riječ o organizacija olimpijade mladih 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

"To je za nas jedan od najvećih događaja u narednom periodu koji nas vraća na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, ali i prilika da se promovišu turistički potencijali na području i Istočnog Sarajeva i Sarajeva i njihovih olimpijskih planina Jahorine, Bjelašnice, Dvorišta, Igmana i gradova", dodao je Vuković.

On je rekao da su Srbija i Beograd u tome jako važni, te podsjetio da je tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom Sarajevu dobijena podrška od Srbije, kao i od predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića organizaciji tog velikog takmičenja.

"Sada sve to finalizujemo podrškom Beograda gradovima Istočnom Sarajevu i Sarajevu. Očekujemo i tehničku pomoć jer Beograd ima uskustvo u organizaciji ljetnje olimpijade i biće veoma korisna podrška Beograda", dodao je Vuković.

Gradonačelnik Sarajeva  Abdulah Skaka rekao je da vjeruje da je ovo početak dobre prakse koju će gradovi u regionu nastaviti u budućnosti s ciljem udruživanja regiona u zajedničko tržište.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković danas će u Beogradu prisustvovati i konferenciji "Beogradski investicioni dani" u Centru "Sava", gdje će se predstaviti gradovi Beograd, Sarajevo, Zagreb, Tirana i Podgorica. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije