Društvo

Povećati broj osuda za silovanje

Povećati broj osuda za silovanje
Povećati broj osuda za silovanje

BANJALUKA - Maksimalno povećanje broja osuđujućih presuda za počinioce seksulanog nasilja u ratu i rješavanje problema stigme koja se veže za žrtve silovanja osnovni je cilj Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu.

Na prezentaciji protokola danas u Banjaluci Belma Šarić, direktor Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da je ovaj dokument već predstavljen

u Sarajevu i Mostaru.

"Radi se o setu preporuka namijenjenih tužiocima, istražiteljima i sudijama u kojima je pojašnjeno kako da se odnose prema slučajevima seksualnog nasilja u konfliktu", pojasnila je Šarićeva.

Ona je istakla da je cilj ovog protokola da se u fokus stavi žrtva, jer se i 20 godina nakon rata u BiH vrlo malo govori o ženama koje su prošle kroz silovanje i seksualno zlostavljanje.

"Sud BiH i lokalni sudovi su do sada izrekli 35 presuda, postoji haška presuda za Čelebiće i Foču, a na drugoj strani imamo podatak Ujedinjenih nacija da je između 20.000 i 50.000 žena silovano u ratu u BiH", precizirala je Šarićeva.

Džo Lomas, zamjenik britanskog ambasadora u BiH, kazala je da je na globalnom samitu posvećenom ovoj temi, koji je održan u Londonu, 155 zemalja, uključujući i BiH, potpisalo navedeni protokol.

"Protokol je praktična alatka koja bi trebalo da pomogne pri istragama seksualnog nasilja u ratu i njegov cilj je da omogući maksimalan broj osuđujućih presuda kao i da se riješi problem stigme koja se veže za slučajeve silovanja", istakla je Lomasova.

Aleksandra Radeta-Stegić iz Republičkog centra za istarživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica kazala je da je ovaj centar kroz niz radionica pokušao da pruži podršku ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije