Društvo

Povezivan radni staž i do 10 godina

Povezivan radni staž i do 10 godina
Povezivan radni staž i do 10 godina

BIJELJINA, BANJALUKA - Vlada Republike Srpske u proteklih 10 godina utrošila je 173 miliona KM za program socijalnog zbrinjavanja radnika.

Prema podacima iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kroz različite vidove (naknada za nezaposlenost, osiguranje za vrijeme nezaposlenosti, penzionisanje i dr.) zbrinuto je ukupno 60.259 radnika, a pojedinačnim uplatama omogućeno je penzionisanje za njih 6.826.

Kako navode u resornom ministarstvu, za realizaciju ovog programa u 2015. godini iz budžeta je obezbijeđeno oko tri miliona KM.

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) RS pozvao je poslodavce da prijave zaposlene radi korištenja sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika i ostvarivanje prava na starosnu penziju do kraja ove godine.

"Uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje od Vlade RS odobrava se za osiguranike u bivšim državnim preduzećima, akcionarskim društvima i zemljoradničkim zadrugama, odnosno osiguranike ukoliko nema obveznika uplate, koji sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćen doprinos ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju do 31. decembra 2015. godine", precizirali su u Fondu PIO RS.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, istakao je za "Nezavisne" da su u toku 2014. godine bila ukupno 294 zahtjeva osiguranika koji su s uplatama iz Programa socijalnog zbrinjavanja Vlade Republike Srpske ispunili uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

"Za 262 lica ostvareno je pravo na penziju, a kod preostalih 32 postupak je u toku", rekao je Joksimović, koji je naglasio da je bilo slučajeva u kojima je dokupljivan staž od 10 godina za radnike bivših fabričkih giganata, kao što je slučaj sa radnicima banjalučkog "Jelšingrada".

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, istakao je da se radnicima u RS, koji su tokom stečaja javnih preduzeća ostali bez posla, trenutno duguje oko 40 miliona KM po osnovu uplate doprinosa i poreza.

"Na primjer, samo tokom prošle godine kroz socijalni program Vlade RS penzionisano je 76 radnika Fabrike glinice 'Birač' Zvornik, koji su tokom stečajnog postupka ostali bez posla", naveo je Peulić.

On je precizirao da trenutno oko 60 bivših metalskih radnika čeka da bude penzionisano na ovaj način, te da će uskoro uslijediti zahtjevi i starijih radnika preduzeća TKS "Dalekovod" Doboj, koje je nedavno otišlo u stečaj.

Vedrana Milinković iz Službe za odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje RS, precizirala je za "Nezavisne" da je na osnovu uplate sredstava iz doprinosa za nezaposlenost, u 2014. godini pravo na odlazak u starosnu penziju ostvarilo 1.201 lice s evidencije nezaposlenih, kojima je nedostajalo oko tri godine staža do starosne penzije.

"Za ostvarivanje ovog prava na osnovu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti u 2014. godini izdvojeno je 1.394.502,19 KM", navela je Milinkovićeva.

Ona je dodala da su u prva dva mjeseca ove godine pravo na penziju po ovom osnovu iskoristila 562 lica, što je za 149 lica manje u odnosu na isti period u 2014. godini, za šta je izdvojeno 208.722,54 KM.

Podnošenje prijava Fondu PIO

S ciljem socijalnog zbrinjavanja radnika, Vlada je u februaru donijela rješenje o odobravanju uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Prijave se podnose u poslovnicama Fonda PIO, u opštini prema sjedištu poslodavca. Prijavljivanje radnika Fondu PIO potrebno je radi usaglašavanja iznosa sredstava između Fonda i Komisije za socijalno zbrinjavanje radnika. Iz Fonda je najavljeno da će ovaj javni poziv biti objavljen u medijima i na internet stranici Fonda PIO Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije