Društvo

Pregledi za predškolce se ne naplaćuju

Pregledi za predškolce se ne naplaćuju
Pregledi za predškolce se ne naplaćuju

BANJALUKA - Zdravstvene ustanove u RS ne treba da naplaćuju preglede djece koja treba da krenu u vrtić, jer su djeca do 15 godina oslobođenja plaćanja, saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

"Ukoliko neka zdravstvena ustanova, koja ima ugovor s Fondom, naplati pregled koji je djeci neophodan radi upisa u vrtić, roditelji imaju mogućnost da podnesu u nadležnoj poslovnici Fonda zahtjev za refundaciju troškova", kažu u Fondu.

Prilikom podnošenja zahtjeva za refundaciju troškova neophodno je priložiti originalan račun, medicinsku dokumentaciju, kao i broj računa na koji se može uplatiti novac u slučaju odobravanja refundacije.

Iz ove ustanove podsjećaju da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju RS regulisano da obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva zdravstvene preglede radi zapošljavanja, upisa u srednje i više škole, fakultete i kurseve, dobijanja uvjerenja za vozačku dozvolu, za sudske i druge sporove i u drugim slučajevima kada se pregledi ne obavljaju s ciljem zdravstvene zaštite.

"U Zakonu o zdravstvenom osiguranju se ne navodi da se pregledi djece radi upisa u predškolske ustanove ne smatraju zdravstvenom zaštitom, što nije slučaj sa drugim zdravstvenim pregledima koji se vrše u svrhu zapošljavanja, vozačke dozvole, upisa u srednje i više škole i slično", rečeno je u Fondu.

Osim prilikom upisa u redovni predškolski program, pojedine predškolske ustanove traže ljekarsko uvjerenje i za pohađanje pripremnog programa za buduće prvačiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije