Društvo

Preminuo akademik Dubravko Lovrenović

Preminuo akademik Dubravko Lovrenović
Preminuo akademik Dubravko Lovrenović

SARAJEVO - Profesor Dubravko Lovrenović preminuo je jutros u 61. godini života, obavijestili su iz Akademije nauka i umjetnosti BiH, čiji je dopisni član bio. Za njega su njegove kolege imale samo riječi hvale.

„Radili smo puno zajedno oko onog nesrećnosg slučaja koji je zadesio njegovu porodicu. Šokiran sam, ne znam šta da kažem, osim da je bio veliki ne samo u fizičkim smislu nego i kao čovjek od znanosti i kao persona. Služio je ovoj zemlji na najbolji mogući način. Bio je građanin BiH koji je stajao iza nje u svakom momentu“, istakao je profesor Esad Bajtal.

Slavo Kukić, izrazivši iskreno saučešće njegovoj porodici, kazao je da je Lovrenovićeva smrt šteta i za Akademiju nauka i umjetnosti BiH.

„On je po svojoj biologiji objektivno mogao doprinositi sljedećih 20 godina. Svakako je šteta za bh. društvo jer je on jedan od rijetkih historičara koji doista zavrjeđuje da ga svaka država i društvo ima“, dodao je Kukić.

Iz ANU BiH su istakli da je smrt profesora Lovrenovića ogroman i nenadoknadiv gubitak. Saopštili su da će komemorativna sjednica biti održana u četvrtak u 12 sati, dok će naknadno biti objavljena informacija o datumu i mjestu sahrane.

Profesor Lovrenović se borio sa bolešću u posljednje vrijeme. Rođen je u Jajcu 1956. godine. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Obavljao je i funkciju ministra kulture i sporta kantona Sarajevo od 2010. do 2012. godine. Objavio je više desetina naučnih i publicističkih radova. Bio je dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Za dopisnog člana ANU BiH izabran je 2012. godine. Obavljao je dužnost sekretara Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju, bio je član Centra za balkanološka ispitivanja i član Odbora za istorijske nauke ANUBiH.

Filozofski fakultet u Sarajevu završio je 1979. godine, a 1980. godine izabran je za asistenta na predmetu Opća historija srednjeg vijeka na ovom fakultetu. Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a zvanje doktora nauka stekao je u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije