Društvo

Đaci i prosvjetari neće ostati bez prevoza

Đaci i prosvjetari neće ostati bez prevoza
Đaci i prosvjetari neće ostati bez prevoza

BANJALUKA - Učenici i prosvjetni radnici iz RS ipak će moći da izvade majske mjesečne karte, jer su prevoznici odlučili da nastave da ih izdaju kako bi obezbijedili nesmetan prevoz u nastavku školske godine.

Odluka je donesena danas, samo dan nakon sastanka predstavnika Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS i Daneta Maleševića, ministra prosvjete i kulture RS.

Ministar im je obećao da će do 10. maja biti isplaćena jedna tranša od 445.000 KM, odnosno dug za prevoz učenika za decembar, a ostala dugovanja do kraja školske godine.

"Najkasnije do utorka, 3. maja, prevoznici očekuju da bude potpisan protokol između Ministarstva prosvjete i kulture RS i Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS o aktivnostima na prevazilaženju problema izmirenja dospjelih potraživanja prevoznika", saopšteno je iz Privredne komore RS.

Protokolom bi, između ostalog, trebalo da bude definisano da Ministarstvo prosvjete i kulture RS dugovanja prema prevoznicima za prevoz učenika isplati u nekoliko dijelova.

"Najkasnije do 10. maja treba da budu isplaćena sva dugovanja iz 2015. godine, koja iznose 445.000 KM. Do kraja tekuće školske godine treba da budu isplaćena sva dospjela dugovanja. Do početka nove školske godine treba da budu isplaćena sva dugovanja za prevoz učenika iz tekuće školske godine", naveli su iz Privredne komore RS.

Protokolom će, kako saznajemo, biti definisano i da se ugovaranje prevoza za učenike u narednoj školskoj godini vrši u konsultacijama i saradnji sa Udruženjem saobraćaja i veza Privredne komore RS, kako bi se troškovi ugovorenog prevoza sveli u tržišne okvire i spriječila zloupotreba postupka javnih nabavki, te kako bi se ostvarile značajne uštede u budžetu RS.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pozdravilo je odluku prevoznika u RS da nastave sa izdavanjem mjesečnih karata.

"Cijenimo razumijevanje koje su pokazali prevoznici u RS prema učenicima i radnicima", naglasili su iz tog ministarstva.

Kako dodaju, Ministarstvo prosvjete i kulture će izmiriti dugovanja po osnovu prevoza za učenike i radnike, kako je i dogovoreno na sastanku  Maleševića sa predstavnicima prevoznika u RS.

Prevoznici iz RS su nedavno zaprijetili obustavljanjem izadavanja mjesečnih karata za đake i prosvjetne radnike zbog nagomilanih dugova koje im nije isplatilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Oni su se žalili da izostanak isplate ove naknadne utiče na poslovanje društava u grani saobraćaja i veza, te da može dovesti i do gašenja pojedinih manjih preduzeća za prevoz putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije