Društvo

Preživjeli upozoravaju na opasnost od minskih polja: Mine i dalje vrebaju sa svih strana

Preživjeli upozoravaju na opasnost od minskih polja: Mine i dalje vrebaju sa svih strana
Foto: N.N. | Preživjeli upozoravaju na opasnost od minskih polja: Mine i dalje vrebaju sa svih strana

DOBOJ - Gubitak ekstremiteta nije ga obeshrabrio, pa dvije decenije nakon što je u mjestu Devetak preživio tešku nesreću, Ermin Jusufović (36) iz Lukavca upozorava na opasnost od mina.

"Općina Lukavac spada u visokorizično područje. Evo, prije mjesec smo imali minsku nesreću. Jedna osoba je smrtno stradala, druga teško povrijeđena. Nažalost, još je opasnost veoma izražena", kaže Jusufović, koji je s klupskim kolegama iz SKISO "Sinovi Bosne" učestvovao na turniru u sjedećoj odbojci.

Turnir je pod sloganom "Bosna i Hercegovina bez mina do 2025. godine" organizovan s ciljem da se obezbijede sredstva za nastavak deminiranja, a Jusufović se prisjetio tragične nesreće.

"Možemo reći da je bilo uslovno očišćeno, međutim eto ispostavilo se da nije. Bila je zaostala mina. Doživio sam teške povrede, ali evo izvukao sam se, zasnovao porodicu, igram sjedeću odbojku", priča Jusufović.

Osim Lukavca, jednako opasno je i područje Doboja, koje se smatra najzagađenijim minama u RS, ali i susjedne opštine pokušavaju da se, više od dvije decenije nakon završetka rata, izbore s ovom opasnošću.

"Ja mislim da je najgore stanje na Ozrenu. To je opština Petrovo, ali naš cilj je da upozorimo na našu čitavu regiju, kakvo je stanje", kazao je Dragan Dostanić, predsjednik Odbojkaškog kluba invalida Doboj.

Spasoje Kulaga, član OKI iz Dervente, rekao je da se deminiranje radi svake godine.

"To nije dovoljno jer na teritoriji opštine Derventa ima veliki broj obilježenih, ali postoje i neobilježena minska polja", kazao je on.

Od mina često stradaju osobe koje tragajući za sekundarnim otpadom ulaze u minska polja, ali i zemljoradnici.

"Ljudi odu drva da dovezu sebi za zimu i nastradaju najčešće tako", priča Ardin Hamidović iz Brčkog.

Zoran Panić, predstavnik Organizacije amputiraca UDAS, rekao je da su od 1994. do 2014. na području Doboja imali 98 minskih incidenata, 36 je smrtno stradalo, a 96 lica je teže i lakše povrijeđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije