Društvo

Pripravnicima posao i na neodređeno

Pripravnicima posao i na neodređeno
Pripravnicima posao i na neodređeno

BANJALUKA - Osnovne i srednje škole u RS imaju mogućnost zapošljavati pripravnike na neodređeno vrijeme, što dovodi u nedoumicu kandidate koji se prijavljuju na konkurse, jer prevladava mišljenje da se konkurs za pripravnike može raspisati samo na određeno, odnosno na godinu dana.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, objasnio je da je zakonom definisano da se pripravnik može zaposliti na neodređeno vrijeme. "Konkurs se raspisuje na neodređeno pa kada pripravniku istekne pripravnički staž, ugovorom o radu se definiše da nakon godinu dana ima još deset mjeseci da položi stručni ispit i ako položi, ostaje zaposlen zastalno", kazao je Mišljenović.

On je kazao da je u vezi s ovom temom postojala konfuzija, pošto pojedine škole nisu dobro tumačile zakon, što je stvorilo određene nejasnoće u javnosti.

Sa takvom situacijom se susrela i Bogdana Pešić, nastavnik biologije u OŠ "Nemanja Ratković" iz Šipova, kada je škola raspisala konkurs u kojem se traže dva pripravnika, na neodređeno vrijeme, nastavnik biologije i hemije.

"Radim u ovoj školi, ali na selu u područnoj školi i nemam punu normu. U centralnoj školi bih imala pun fond časova i očekivano je bilo da mene angažuju. Međutim, oni u konkursu traže lice bez iskustva, pripravnika na neodređeno vrijeme iako u zakonu stoji da se pripravnik može primiti samo na onoliko vremena koliko traje pripravnički staž, u ovom slučaju godinu dana", pojasnila je Pešićeva i dodala da je istog dana kada je objavljen konkurs uputila prigovor Prosvjetnoj inspekciji RS.

Simo Bužanin, direktor OŠ "Nemanja Vlatković" iz Šipova, kazao je da je upoznat sa prigovorom Pešićeve i da očekuju dolazak Inspekcije.

"Mogućnost zapošljavanja pripravnika postoji u zakonu i mi smo tako i postupili. Inspekcije će utvrditi da li postoje nepravilnosti", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije