Privreda

Problemi "Viadukta" ne ugrožavaju most kod Svilaja

Problemi "Viadukta" ne ugrožavaju most kod Svilaja
Problemi "Viadukta" ne ugrožavaju most kod Svilaja

SARAJEVO, BANJALUKA - Problemi u kojima se nalazi firma "Viadukt" iz Hrvatske neće ugroziti izgradnju mosta na rijeci Savi, kod Svilaja, niti na bilo koji način može finansijski oštetiti BiH.

Ovo su rekli u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH nakon što su se u hrvatskim medijima pojavile informacije da je "Viaduktu", koji je dobio posao izgradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja, blokiran račun te da su stotine radnika napustile ovu građevinsku firmu.

"Pratimo situaciju i već znamo kako ćemo reagovati. Zasad 'Viadukt' redovno izvodi radove na mostu kod Svilaja, napreduju i tu nema nikakvih problema", rekao je Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Zbog problema u koje je zapala firma "Viadukt", HAC je raskinuo ugovor s ovom firmom o izgradnji mosta Čiovo i aktivirao bankarske garancije od oko 3,5 miliona KM, a kako stvari sada stoje - i ostali naručioci radova bi mogli krenuti istim stopama.

Inače, izgradnja mosta, kao dio koridora 5c, vrijedna je više od 22 miliona evra bez PDV-a, a kako uvjeravaju u Ministarstvu transporta i komunikacija, za Bosnu i Hercegovinu i u slučaju propasti "Viadukta" ne može biti finansijske štete jer sav novac za taj projekat nije isplaćen.

Jedna od mogućnosti, ukoliko "Viadukt" i ode u stečaj, jeste da bh. firma "Hering" koja zajedno s njima izvodi radove na tom projektu preuzme sve obaveze na sebe i zajedno sa podizvođačima koje izaberu nastave tamo gdje je hrvatska firma stala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije