Društvo

Prodaju vakcine iako je to strogo zabranjeno

Prodaju vakcine iako je to strogo zabranjeno
Prodaju vakcine iako je to strogo zabranjeno

BANJALUKA, BIJELJINA - U brojnim apotekama u RS moguće je kupiti petovalentne vakcine za djecu, čija je prodaja strogo zabranjena, jer moraju biti u hladnom lancu, što znači da na višim temperaturama, odnosno tokom transporta do ljekara, mogu da izgube dejstvo.

"Nezavisne" su juče kontaktirale više apoteka, od kojih nam je u većini slučajeva potvrđeno da oni te vakcine imaju na zalihama, ili pak, u nekim slučajevima, uvjeravaju da ih vrlo lako mogu nabaviti.

"Da, imamo vakcinu Pentaxim i košta 75 maraka", rekla nam je radnica u jednoj banjalučkoj apoteci, a kada smo je upitali kako da je transportujemo do zdravstvene ustanove, kazala je da će nam dati "posudu sa ledom".

Pozvali smo potom i niz ostalih apoteka, kako u Banjaluci, tako i u drugim gradovima, i potvrdili su da je kod njih moguće kupiti ovu vakcinu, te da košta između 75 i 80 KM. One apoteke u kojima tih vakcina nema bile su i te kako zainteresovane da ih naruče.

"Nikakav problem, samo nam kažete ime i već sutra bi trebalo da dođete po nju", kaže jedna apotekarka.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH nedvosmisleno poručuju: vakcine se ne smiju prodavati u apotekama!

"Primjera radi, vi sada uzmete u apoteci vakcinu, koja je bila u frižideru, a potom je stavite u džep te odnesete do zdravstvene ustanove. Onda se postavlja pitanje da li je vakcina izgubila aktivnost", pojašnjava Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nakon što smo joj ispričali da smo se uvjerili da se vakcine prodaju u apotekama, Grubiša nam je sugerisala da se obratimo nadležnoj inspekciji. Inspekciji se, kako je potvrđeno "Nezavisnim", zbog ove problamatike već obratilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako napominju u tom ministarstvu, čuvanje i distibucija vakcina za sistemsku imunizaciju uređena je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti.

One apoteke u kojima vakcina nema bile su zainteresovane da ih naruče

To, pojašnjavaju, podrazumijeva čuvanje vakcina u Institutu za javno zdravstvo RS, odnosno u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju sistemsku imunizaciju.

"Ministarstvo je, kao i do sada, reagovalo na saznanja da se u apotekama prodaju vakcine za djecu, te uputilo dopis za nadležno postupanje Republičkoj upravi za inspekcijske poslove koja je zadužena za kontrolu primjene zakonskih propisa u zdravstvenim ustanovama", uvjeravaju iz resornog ministarstva, a iz Republičke uprave za inspekcijske poslove obećavaju da će postupiti po instrukciji Ministarstva.

I iz Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS su nam potvrdili da je, prema zakonskoj regulativi, strogo zabranjena prodaja vakcina u apotekama u RS. Kako dodaju, za takve vakcine nema podataka o kontroli kvaliteta i hladnom lancu, što je veoma važno za funkciju same vakcine, a to je razvijanje imuniteta, odnosno zaštite protiv određene zarazne bolesti.

"I u slučaju kad se uz vakcine daje 'posuda sa ledom', nije dozvoljena prodaja vakcina", naglašava Milka Mrđa, portparol IZJZ RS.

Podsjećanja radi, u RS već duže vrijeme u vakcinacionim centrima nema takozvanih petovalentnih vakcina, a iz resornog ministarstva uvjeravaju da bi one trebalo da u sve zdravstvene centre stignu do kraja ove sedmice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije