Društvo

Projekat Oslobođenja i Nezavisnih: Poslovne žene kao liderke i uzor u BiH

Projekat Oslobođenja i Nezavisnih: Poslovne žene kao liderke i uzor u BiH
Projekat Oslobođenja i Nezavisnih: Poslovne žene kao liderke i uzor u BiH

Vjerovatno su prve poduzetnice u grčkoj mitologiji bile Mojre ili Parke. Kao boginjama sudbine, uloga Lakhezis, Kloto i Atropo se sastojala od toga da mjere nit života. Jedna prede nit života, druga ga mjeri, a treća siječe.

Mojre su bile nezavisne i pratile su život date žene ili muškarca, i bile su neumoljive u svojoj misiji. Sa Mojrama nije bilo šale, tako da su im se i Zeus i drugi bogovi morali povinovati, a usko su, takoreći, sarađivale sa boginjama života, smrti i sa proročicama.

Svakako da bosanska stvarnost nije grčka mitologija, no bez sumnje se može reći da svako poduzetništvo, i to posebno ono koje pokrenu žene, znači preuzimanje sudbine u svoje ruke.

Pobjeda je ovdje višestruka: upuštanje u avanturu privatnog sektora u Bosni i Hercegovini, preuzimanje odgovornosti za određeni kolektiv i sudbine ljudi koji ovise o vašim odlukama, a tu je svakako i rizik koji sa sobom nosi svako ulaganje.

Upravo je ovo tema projekta "Poslovne žene kao liderke i uzor u Bosni i Hercegovini", kojeg naš list pokreće zajedno sa "Nezavisnim novinama" iz Banjaluke. Projekat je zapravo nastavak saradnje i ovo je drugi put da ova dva medija sarađuju na ovaj način. Ponosni smo što smo u prilici da predstavimo ovaj projekat koji u sebi objedinjuje dva značajna elementa koja karakteriziraju ideju kojom su vođene naše sagovornice, a to je spolna ravnopravnost i želja za vlastitim biznisom. Cilj nam je skrenuti pažnju na izuzetne uspjehe naših poduzetnica, sa kojima nam je izuzetna čast i privilegija voditi razgovore.

Stoga će tokom naredna četiri mjeseca "Oslobođenje" i "Nezavisne novine" raditi razgovore i profile uspješnih poduzetnica širom Bosne i Hercegovine i na taj način bh. javnosti približiti njihove priče, odnosno razloge koji su ih naveli da pokrenu vlastite biznise, prepreke sa kojima su se suočavale, prateći istovremeno i njihove lične priče.

Projekat se sastoji od nekoliko nivoa, a to su obrazovni aspekt koji implicira ujedno i edukaciju novinara za gender teme, organiziranje specijalističkih radionica te kreiranje tekstova i članaka čija je funkcija i osvještavanje mladih, posebno mladih žena, o ovoj vrsti privatnog poslovanja. Drugi je aspekt projekta svakako informativni, i cilj mu je upoznavanje naših čitalaca sa našim sagovornicama iz oblasti ekonomije, agronomije, zdravstvenog sektora, umjetnosti, zanata, politike. Konačno, treći je segment projekta razvojni, a on se odnosi na saradnju i kreiranje mreže medija, nevladinog sektora i vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem promicanja spolne ravnopravnosti i otvorenog razgovora o "staklenom krovu", odnosno prevazilaženju prepreka i ostvarivanju ciljeva usprkos i zahvaljujući spolu.

Shodno tome, jedan od ciljeva jeste i dekonstrukcija balkanskog mita da su žene i struktuirani biznis dva nespojiva pojma, tako da kroz naše priče želimo da privatno poduzetništvo od strane žena predstavimo kao profesiju sa kojom se sve češće srećemo u Bosni i Hercegovini, kako u urbanim, tako i u ruralnim dijelovima naše države. Kroz naše razgovore mi želimo da naučimo od njihovih poslovnih strategija te da nas inspiriše njihova hrabrost, posebno imajući u vidu patrijarhalne okvire unutar kojih naše društvo funkcionira i dan-danas.

Široki spektar oblasti iz kojih naše sagovornice dolaze dokaz je koliko je naša zemlja raznolika, prepuna potencijala i resursa, te koliko su ovdašnje žene u stanju da od ničega naprave nešto izuzetno.

Autor je novinarka "Oslobođenja"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije