Društvo

Projekti "Lanaca" u Kembridžovom vodiču

Projekti "Lanaca" u Kembridžovom vodiču
Projekti "Lanaca" u Kembridžovom vodiču

BANJALUKA - Kompanija "Lanaco" iz Banjaluke je, zahvaljujući svoja dva projekta koja su fokusirana na smanjenje cijene obrazovanja u BiH, uvrštena u Kembridžovu knjigu "Vodič za uspješnost 2014", koja ima za cilj promovisanje napretka u obrazovanju širom svijeta.

Kako je poznato, britanski Kembridž univerzitet je jedna od vodećih obrazovnih ustanova u svijetu s reputacijom koja se proteže od 13. vijeka. Kako bi pokazali da su i dalje prvaci u svojoj kategoriji, Univerzitet i njegovi fakulteti i dalje ulažu u budućnost i napredak u obrazovanju.

Jedan od pokazatelja njihove uloge u domenu obrazovanja je i knjiga "Vodič za uspješnost 2014", koja objedinjuje pedesetogodišnju istoriju Unije studenata Kembridž univerziteta. Ova impresivna knjiga istovremeno ističe pojedine kompanije iz cijelog svijeta koje su novim idejama i praksom pomakle i olakšale granice obrazovanja.

Mjesto u ovom vodiču je dobila i kompanija "Lanaco", koja je, pored toga što je najveći privatni sistem integrator i IT kompanija u BiH, takođe putem projekata "EduIS" i "Dositej" postala i važan dio obrazovnog sistema.

"EduIS" sistem je kreiran na način da se lakše prate ponašanje učenika kao i njihove ocjene i izostanci te se na taj način obezbjeđuje brže reagovanje. Važnost ovog projekta za nadležne institucije se ogleda u tome da imaju direktan pristup podacima iz škola te ih lakše obrađuju u svrhu razvoja obrazovanja. Na osnovu dosadašnjih analiza utvrđeno je da škole koje su korisnici "EduIS" sistema imaju oko 15 odsto uštede.

Drugi projekat kojim su uspjeli da zaokupe pažnju obrazovnog velikana je "Dositej". On podrazumijeva elektronsko učenje prema modelu jedan na jedan sa ciljem promovisanja interaktivnog učenja pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija. Takođe, ovim projektom predviđeno je da se računarima opreme sve osnovne škole u RS, kao i nabavka laptopa za nastavnike te u zavisnosti od specifičnosti škola nabavka servera, mrežne i komunikacione opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije