Društvo

Projekti zaštite od poplava u Srpskoj 34,12 miliona evra

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da vrijednost svih projekata zaštite od poplava koji su u toku, kao i projekata za koje je pokrenuta tenderska procedura i tenderi u pripremi u Srpskoj, iznosi 34,12 miliona evra i da će ova sredstva biti najvećim dijelom uložena već u toku ove godine.

U toku je priprema tendera za sanaciju crpnih stanica, te tendera za izradu mapa poplavnog rizika, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

preduzima neophodne aktivnosti na iznalaženju sredstava i realizaciji mjera zaštite od poplava koje uključuju rekonstrukciju nasipa, sanaciju vodoprivrednih objekata, crpnih stanica, regulaciju vodotoka i druge mjere.

U saopštenju se navodi da je u toku realizacija projekta hitnih mjera zaštite od poplava koji se realizuje iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke u iznosu od 55.000.000 evra za prvu fazu i 19.000.000 evra za drugu fazu, koja mogu biti odobrena dodatno.

U toku je i realizacija Projekta zaštite od poplava rijeke Drine iz sredstava Svjetske banke u iznosu od 21.000.000 KM, te hitni projekat otklanjanja šteta od poplava Svjetske banke, a za potrebe sanacije zaštitnih nasipa alocirana su sredstva dva miliona KM.

Iz sredstava Projekta hitnih mjera zaštite od poplava do sada su potpisana 23 ugovora za ukupno 39 pojedinačnih projekata vrijednosti 18.525.814 evra, naglašava se u saopštenju.

Na području regije Bijeljina u toku su četiri projekta: regulacija rijeke Križevice u Bratuncu, rekonstrukcije nasipa rijeke Save u blizini crpne stanice Topolovac, regulacija kanala u Janji, a u toku je i podizanje nivoa savskog nasipa Visoč Bijeljina pored ušća kanala Dašnica u Savu.

U planu realizacije do kraja ove godine je projekat hitne popravke obale rijeke Drine na lokalitetu "Orlovo polje".

Na području banjalučke regije u toku su projekti regulacije rijeke Vrbanje u Čelincu, popravka mosta na Ukrini, a u planu je podrška za izradu projektne dokumentacije za uređenje vodnog režima rijeke Vrbanje u naselju Česma.

Na području regije Prijedor i Gradiška pristupilo se čišćenju glavnih lateralnih kanala Osorna-Borna-Ljevčanica, sanacija obodnih kanala u Kozarskoj Dubici, a u planu je i sanacija unskog i savskog nasipa na području ove opštine.

Na području dobojske regije započeti su radovi na sanaciji kanala u Modriči, sanaciji i čišćenju lateralnog obodnog kanala u Donjim Žabarima i Pelagićevu.

Do kraja godine planirani su radovi na čišćenju glavnih lateralnih kanala u Brodu, kao i projekat uređenja osnovnog korita rijeke Bosne uz naselje Bare-Doboj, te projekat sanacije savskog nasipa u Šamcu, kao i sanacija rijeke Ukrine u Derventi.

Projekti koji su ugovoreni i po osnovu kojih će izvođači biti uvedeni u posao tokom avgusta mjeseca odnose se na regulaciju rijeke Miloševice Prijedor, dogradnja parapetnog zida na vodotoku Sana – Gomjenica Tukovi.

Ovi projekti su i izgradnja drenažnog i odvodnog kanala u Gomjenici u Prijedoru, nadogradnja glavnog kolektorskog kanala u Kostajnici, podizanje nivoa savskog nasipa na Rači Bijeljina, rekonstukciji ruševne obale rijeke Željeznice, Istočna Ilidža i izgradnji obaloutvrda na lokacijama Daulije u Šamcu i Otoka u Laktašima, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije