Društvo

Promijenjen broj glasova kandidata u Kneževu i Posušju

Promijenjen broj glasova kandidata u Kneževu i Posušju
Promijenjen broj glasova kandidata u Kneževu i Posušju

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je danas odluku o trećoj izmjeni Odluke od 17. oktobra o utvrđivanju i objaljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, koji se odnose na izborne jednice Kneževo i Posušje.

Odluka je donesena nakon što je jučerašnjim brojanjem glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu utvrđeno da je promijenjen broj glasova kod određenih kandidata.

Ponovnim prebrojavanjem glasova u Kneževu za Skupštinu opštine došlo je do promjene na listi Saveza nezavisnih socijal-demokrata. Prema prethodnim rezultatima Maja Bajičić i Mirko Svjetlanović imali su isti broj glasova po 279, pa je odbornička stolica pripala Bajičićevoj jer je bila druga na listi, dok je Svjetlanović bio pod rednim brojem 10.

Novim prebrojavanjem utvrđeno je da će Svjetlanović ipak ući u Skupštinu opštine jer je osvojio 280 glasova, dok je Bajičićeva ostala na 279.

Kada je riječ o ponovnom prebrojavanju glasova u Posušju, nije bilo većih promjena koje su uticale na promjenu sastava Skupštine opštine. Na listi za odbornike HDZ BiH došlo je do promjene u broju glasova koje su osvojili pojedini kandidati ove stranke.

Više informacija možete pronaći na stranici CIK-a BiH na OVOM LINKU.

Na današnjoj sjednici CIK je odbio pet zahtjeva za ponovno brojanje kao neosnovane jer su dostavljeni nakon isteka roka koji je bio 24. oktobra.

CIK je odlučio da će na jednoj od narednih sjednica Kolegijum CIK-a razmotriti da li je počinjeno krivično djelo u slučaju kandidata za načelnika opštine Velika Kladuša Fikreta Abdića, koji je osvojio najviše glasova na izborima, odnosno da li se on mogao nalaziti u Centralnom biračkom spisku.

Članovi CIK-a donijeli su odluku o plaćanju troškova dostavljanja izbornog materijala u diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u iznosu od 2.224 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije