Društvo

Promovisana knjiga "Srebrenička podvala"

Promovisana knjiga "Srebrenička podvala"
Promovisana knjiga "Srebrenička podvala"

BANJALUKA - U Banjaluci je danas promovisana knjiga penzionisanog pukovnika Vojske Republike Srpske Ratka Škrbića pod nazivom "Srebrenička podvala", koja predstavlja studiju srebreničkog pitanja sa vojnog stanovišta, odnosno kritičku analizu događaja iz jula 1995. i poteza koji su tome prethodili.

Autor sa stručnog stanovišta razotkriva laži na kojima se temelji zvanična srebrenička konstrukcija.

Ova knjiga se temelji na izvorima Haškog tribunala, gdje je pukovnik Škrbić dva puta svjedočio u svojstvu vještaka, a u svoju studiju ugradio je isključivo materijal koji mu je po službenoj dužnosti predalo to tužilaštvo.

Škrbić je novinarima u Vijećnici Kulturnog centra "Banski dvor" u Banjaluci rekao da je ovo druga knjiga o događajima u Srebrenici 1995, te da su, između ostalog, prikazane vojne aktivnosti Osme operativne grupe Armije BiH.

"Praksa je bila da vojni eksperti Tužilaštva prikazuju događaje i aktivnosti Vojske Republike Srpske, kao da na onoj drugoj strani nije bilo vojske, nego je bio narod koji se samoorganizovao, da se javnosti prikaže situacija kao da jedna jaka vojska napada nemoćan narod", dodao je Škrbić.

Autor kaže da je u knjizi dao poseban osvrt na izvještaj Komisije Vlade Republike Srpske iz 2004, da bi se vidjelo pod kakvim uslovima su radili članovi te komisije, naglasivši da je izvještaj napisan pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna.

Naučni saradnik Geografskog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu Mirčeta Vemić, jedan od recenzenata knjige "Srebrenička podvala", rekao je da je ova naučna studija rađena na osnovu izvještaja iz Haškog tribunala.

"Autor je ovom knjigom jednom logički utemeljenom metodom, poređenjem živih stanovnika Srebrenice prije i poslije vojne operacije, utvrdio da nema reči o onih 'naduvanih' 7.000 do 8.000 žrtava, nego da je riječ o stotinama", kaže Vemić.

On je istakao da je ovakva knjiga potrebna danas svijetu i da je potrebno da se prevede na više jezika "da bi istina konačno došla na svoje mjesto".

Direktor nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" Stefan Karganović rekao je da je knjiga "Srebrenička podvala" izuzetna, stručna, vojna studija koja je nedostajala na polju istraživanja događaja iz Srebrenice.

"Počastvovani smo što nam je pukovnik Škrbić dozvolio da objavimo njegovu studiju koja se bazira isključivo na izvorima Haškog tribunala. To je isti materijal koji koristi vojni veštak haškog Tužilaštva Ričard Batler, samo što pukovnik Škrbić iz njih izvlači različite i neuporedivo vjerodostojnije zaključke", naglašava Karganović.

Ratko Škrbić je profesionalni vojnik, a prije penzionisanja je bio predavač na vojnoj akademiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije