Društvo

Prvi bh. građanin sa Forbsove liste: Priznanje vraća nadu

Prvi bh. građanin sa Forbsove liste: Priznanje vraća nadu
Foto: N.N. | Prvi bh. građanin sa Forbsove liste: Priznanje vraća nadu

SARAJEVO - Ukoliko dospijete na "Forbsovu" listu, to je potvrda da ste među najuspješnijim u svijetu u oblasti kojom se bavite, a taj dokaz dobio je i Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, autor i preduzetnik iz Sarajeva, koji je i prvi bh. građanin koji se našao na listi mladih američkog magazina.

Prestižni "Forbs" juče je objavio tradicionalnu listu mladih lidera "30 ispod 30", a tu je i ime Jasminka Halilovića.

"Forbs" priznanje daje u deset kategorija, a  Halilović je odabran u kategoriji "Pravo i politika". Ranijih godina iz našeg regiona na ovoj listi mladih su se našli samo Novak Đoković, Mate Rimac i Dejan Bojanić.

"Obaviješten sam već ranije da sam finalista, ali nisam znao da sam uvršten na listu dok ona nije objavljena. Naravno, ovo je čast za mene i za instituciju koju ponosno predstavljam, jer lijepo je kada priznanje dođe s takvog nivoa. Dao sam doslovno sve što sam mogao da Muzej ratnog djetinjstva bude vrhunski proizvod i zadovoljstvo je da je moj rad prepoznat čak i na ovom nivou. Posebna mi je čast što sam prvi Bosanac ikad na 'Forbsovoj' listi", priča Halilović za "Nezavisne".

Često se, kaže, pitao da li je uopšte moguće biti globalno konkurentan u bilo čemu iz male zemlje u razvoju, a ovo mu vraća nadu da jeste.

On smatra da je ovo priznanje ne samo za njega, nego i za cijeli tim Muzeja i potvrda da su uspjeli u njihovom cilju, a to je da izgrade respektabilnu instituciju koja se bavi važnom temom kao što su djeca i rat.

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je u Sarajevu u januaru 2017. U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji prikazuju iskustva odrastanja u ratu.

"Nadam se da će priznanje, kao i Muzejska nagrada Vijeća Evrope koju smo nedavno dobili, otvoriti nova vrata za Muzej ratnog djetinjstva i pomoći našim međunarodnim projektima. Trenutno radimo u Libanu, gdje prikupljamo predmete i priče djece izbjeglica iz Sirije. Takav projekt upravo počinjemo i u Ukrajini, a pripremamo i prve gostujuće izložbe. Pred nama je mnogo posla, mnogo izazova i moramo nastaviti raditi predano kao i do sada", navodi Halilović.

Ovaj mladi čovjek kaže da je u početku postojala samo ideja i spremnost da se radi.

"Kada sam krenuo u ovo, potencirao sam kvalitet i imao sam sreću da mi se pridruži tim sjajnih mladih ljudi koji su vjerovali u to što radimo i koji su također zagovornici kvaliteta. Ipak, vjerujem da je ovo tek početak i da je pred Muzejom tek sada najvažnija faza razvoja", kaže Halilović.

Ipak, dodaje i da razumije pesimizam među mladima u BiH.

"Pesimizam je opravdan. Mi smo zemlja s najvećom nezaposlenošću mladih u svijetu i teško je onda biti optimističan. Zagovornik sam optimizma, ali ne onog koji je slijep pred podacima, već umjerenog i utemeljenog optimizma koji nas gura naprijed. Nadam se da će nova generacija izgraditi bolju i pravedniju zemlju u kojoj će svi njeni građani i građanke biti ravnopravni članovi društva i imati šanse za lični razvoj", ističe Halilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije