Društvo

Prvi zarađeni džeparac učenice čuvaju za ekskurziju i troše kako žele

Prvi zarađeni džeparac učenice čuvaju za ekskurziju i troše kako žele
Foto: Ustupljena fotografija | Prvi zarađeni džeparac učenice čuvaju za ekskurziju i troše kako žele

DOBOJ - Prvo radno iskustvo su stekle, ali i prvi novac zaradile učenice Ekonomske škole koje su mjesec dana provele na praksi u Novom Sadu, iz kojeg su se, kažu, vratile zadovoljne.

"Praksu sam obavljala u Privrednoj komori Vojvodine, radila sam čak samostalno neka statistička istraživanja, tako da mi je to bilo baš zanimljivo... Na praksi smo bili maksimalno tri sata, boravili smo u kancelarijama i radili te statističke proračune, zatim smo se vraćali u hostel i onda smo imali slobodno vrijeme za druženje ili za neke naše aktivnosti. Posjetili smo Sremske Karlovce,  Frušku goru, tako da je stvarno  bilo sadržajno iskustvo... Nešto novca koji sam zaradila potrošila sam na poklone za svoje najmilije, a nešto čuvam za ekskurziju koju imamo u maju", ispričala je Ivana Kurtinović, učenica trećeg razreda, smjer bankarski tehničar.

Njena drugarica Kristina Gavrić, učenica drugog razreda na smjeru poslovno-pravni tehničar, kaže da su njena očekivanja ispunjena, te dodaje da je praksa bila podijeljena na dva dijela, a prvi dio je obavila u Privrednoj komori.

"Tu sam s njima radila neku dokumentaciju, objašnjavali su mi kako oni jednu čitavu godinu s drugim zemljama rade, a drugih 15 dana bila sam u Fondu evropskih poslova, sa njima sam isto radila, vidjela kako rade sa drugim zemljama. Nisam očekivala da imaju toliko posla i da moraju sa svakom pojedinačnom zemljom kroz čitavu godinu da razvijaju ono što su prethodno uradili i naučila sam kako pravnici rade u toj Privrednoj komori... Većinu novca koji sam zaradila sam vratila kući. To je prvi novac koji sam zaradila, vratila sam ga i sada ga trošim onako kako ja hoću, sebi rasporedim", kazala je Gavrićeva.

Narednih mjesec dana na praksi u Poljskoj provešće još četiri učenika Ekonomske škole, te dva učenika Saobraćajne i elektroškole.

"Svako od njih će da radi u nekim firmama koje su bliske njihovim zanimanjima, tj. profesijama za koje se školuju. To su dva učenika zanimanja poslovno-informatički tehničar, treći razred i dva učenika koja se školuju za zanimanje frizer, prvi razred", izjavila je Tijana Vasiljević Stokić, direktorka škole.

Među njima je Petar Lukić, učenik prvog razreda Ekonomske škole, smjer frizer.

"Iskreno, očekujem da ćemo prije svega da se lijepo zabavimo i da ćemo dosta toga naučiti.  Salonom u koji idemo sam jako zadovoljan jer izgleda dobar i za tog poslodavca smo čuli da dobro radi s ljudima", kazao je Petar.

Na naše pitanje da li će mu biti problem da iz škole odsustvuje mjesec dana i kako će nadoknaditi propušteno gradivo, Bogdan Klopić, učenik trećeg razreda Saobraćajne i elektroškole, smjer tehničar računarstva i programiranja, odgovara:

"Neće biti problem, odličan sam učenik, nadoknadiću propušteno gradivo bez problema. Praksu obavljamo u 'Mediateku' i jednoj televizijskoj stanici", kaže Klopić.

Odlazak na plaćenu učeničku praksu je projekat u okviru Erasmus+ programa, koji Privredna komora RS realizuje sa kolegama u Srbiji, a partnerske zemlje su Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka.

"Cilj projekta je da se djeca prije svega upoznaju sa radnim navikama u ovim zemljama, kako se to obavlja stručna praksa u njima, a pored stručnih znanja koja dobijaju prilikom odlaska u kompanije koje tamo posluju, tu su prije svega i znanja koja se ne tiču samo struke, to su druge vještine i kompetencije, kao što je jačanje jezičkih sposobnosti, oni moraju da znaju engleski jezik, da se služe engleskim i naravno odvojeni su od kuće mjesec dana, tako da su spremniji za budućnost u svakom slučaju", izjavila je Aleksandra Mihajlović Bijelić, predstavnica Privredne komore RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije