Društvo

Putari spremni za snijeg, mještani sela se ipak više uzdaju u blagu zimu

Putari spremni za snijeg, mještani sela se ipak više uzdaju u blagu zimu
Foto: Jelena Đurđević | Putari spremni za snijeg, mještani sela se ipak više uzdaju u blagu zimu

BANJALUKA, SOKOLAC - Iako meteorolozi najavljuju blagu zimu, bez ekstremnih padavina koje su lani okovale RS, iz zimskih službi kažu da su već sada spremni za snježne pokrivače i zvanični početak zimske sezone.

Kako su "Nezavisnim" potvrdili u preduzeću "Putevi RS", u toku je priprema plana Zimske službe, koja zakonski počinje sa radom 15. novembra i traje do 15. marta iduće godine.

"Mi održavamo oko 4.200 kilometara puta, što je podijeljeno u 12 oblasti i ovih dana trebalo bi da održimo sastanak kako bismo utvrdili konačan plan", kažu u ovom preduzeću.

Iako se snijeg već bio zabijelio na romanijskom platou, prvi susret sa snježnim pokrivačem spremno su dočekali u preduzeću "Romanijaputevi".

Zasad, kako kažu, imaju dovoljno materijala za nove padavine, a mehanizacija za čišćenje koristi se kada padne više od 10 cm snijega.

"Spremni  smo reagovati u najkraćem roku, imamo mehanizaciju i svu opremu, a već smo reagovali na Sokocu i novi snijeg neće nas iznenaditi", kazao je Bogdan Đukanović, rukovodilac radne jedinice "Romanijaputevi".

On je dodao da u skladištu imaju oko 1.000 tona soli zaliha, a nova količina soli je prema planu naručena.

Kako ističe, za oblast Višegrada naručeno je oko 1.500 tona soli, dok je od 2.000 do 2.500 tona naručeno za Sokolac.

Aleksandar Bajić, direktor banjalučkog preduzeća "Čistoća", rekao je da je u toku nabavka materijala, ali do početka sezone biće potpuno spremni.

"Imamo zalihe od lani i imamo dovoljno materijala ako bi sada pao snijeg. Dosta radimo na poboljšanju mehanizacije i dosta ulažemo u rad Zimske službe, međutim kada su pitanju velike padavine, radimo punim kapacitetom, ali tempo zavisi i od samih građana koliko čiste ono što je u njihovoj nadležnosti", kazao je Bajić.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog, rekao je da je pred nama blaga zima sa višim temperaturama, iznad prosjeka i nižim stepenom padavina.

Manje količine snijega očekuju se polovinom novembra, međutim, kako je dodao, nekih ekstremnih padavina, prema sadašnjim prognozama, neće biti.

Mještani, posebno oni iz prigradskih naselja i sela, kažu da se više uzdaju u najave meteorologa da će zima biti blaga nego u spremnost zimskih službi, jer se dešavalo da čim padne veći snijeg neki putevi, teže pristupačni, ostanu neprohodni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije