Društvo

Putevi zameteni, sela u mraku

Putevi zameteni, sela u mraku
Putevi zameteni, sela u mraku

BANJALUKA, TREBINJE - Snijeg i obilne kiše stvorili su danas širom zemlje brojne probleme poput zavijanih puteva i aktiviranih klizišta i odrona, a zbog kvara na dalekovodima na stotine sela ostale su bez struje.

Na desetine novih i starih klizišta pojavljuje se pri svakim novim padavinama, a isti slučaj bio je i danas u Gračanici, Gradačcu, Srebreniku i drugim opštinama.

Na području opštine Srbac proglašena je vanredna situacija zbog porasta vodostaja Vrbasa i kvara na crpnoj stanici "Ina", koja ima tri agregata sa pumpama za prebacivanje vode iz branjene zone preko nasipa na Vrbasu.

Prema riječima Drage Ćirića, komandanta Štaba za vanredne situacije, radi se sve kako bi kvar bio saniran, jer od rada agregata zavisi da li će se nekoliko ulica i postrojenje "Elektrodistribucije" naći pod vodom.

Oko 50 sela sa područja Sokoca danas nije imalo struju, kao ni dijelovi Istočnog Novog Sarajeva, Pala, Istočne Ilidže, Rogatice i Foče, a radnike "Elektrodistribucije" pratio je problem neprohodnih puteva i prekid mobilne telefonije. Preslikana situacija je i u Hercegovini, gdje je nevrijeme pogasilo struju u stotinak sela, od kojih je polovina u Nevesinju.

U Trebinju je protok Trebišnjice kroz grad sa 45 povećan na 195 kubnih metara vode u sekundi, ali prema riječima Radoslava Prele, načelnika Područnog odjeljenja Civilne zaštite regije istočne Hercegovine, nema razloga za bojazan od poplava.

Snježni nanosi, odroni i klizavost na putu stvaraju ogromne probleme vozačima. U Kantonu 10 u mjestu Ljubunčić, na putnom pravcu Čelebić - Livno, rano jutros sa ceste je sletio autobus sa đacima, ali, na sreću, niko nije povrijeđen, dok se u mjestu Bukovica, na magistralnoj cesti između Tomislavgrada i Posušja, prevrnuo autobus "Globtura" iz Međugorja. Putnici su takođe prošli bez povreda.

Zbog nevremena Vlada Kantona 10 je odlučila da sutra nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Na putnim pravcima Livno - Šujica, Glamoč - Mlinište, Mihalji - Blidinje i Kupres - Šipovo,  Simin Han - Kalesija, Konjic - Lišičići, Buturović Polje -  Prozor potpuno je obustavljen saobraćaj, a do zaključenja ovog broja nismo dobili informacije da je saobraćaj pušten.

Prognoze pokazuju kako će se loše vrijeme sa padavinama nastaviti i sutra.

Pratimo stanje

Iz Republičke uprave Civilne zaštite poručili su da motre stanje i da su sa operativnim snagama na raspolaganju za eventualne asistencije i pomoć. "Najbolji i najbrži način da angažujete ekipe Republičke uprave Civilne zaštite je besplatan poziv na broj 121", kažu oni.

Prijete lavine

Gorska služba spasavanja (GSS) Stanica Sarajevo nakon proglašenja crvenog meteoalarma i obilnih snježnih padavina upozorava posjetioce planina na mogućnost pokretanja snježnih lavina. Ističu da bi planinari svoje kretanje trebalo da svedu na minimum i to isključivo obilježenim - markiranim planinarskim stazama, a skijašima i ljubiteljima zimskih sportova savjetuju da svoje aktivnosti upražnjavaju isključivo na uređenim skijaškim stazama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije