Društvo

Putnici bili satima zarobljeni u vozu ŽRS bez objašnjenja i pomoći

Putnici bili satima zarobljeni u vozu ŽRS bez objašnjenja i pomoći
Putnici bili satima zarobljeni u vozu ŽRS bez objašnjenja i pomoći

BANJALUKA - Putnici "Željeznica RS" (ŽRS) na liniji od Novog Grada do Banjaluke preživjeli su pravu dramu u noći sa utorka na srijedu, kada su gotovo šest sati bili zatočeni u zaustavljenom vozu, bez objašnjenja i bilo kakve pomoći od strane radnika ŽRS.

Kako su nam ispričali, voz u kojem je bilo djece i staraca uredno je krenuo iz Novog Grada u 19 časova, te je nakon sat i po vožnje odjednom stao na stanici Piskavica, a putnicima niko nije objasnio zašto su stali.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, kažu putnici, je da su vozač i kondukter bili u alkoholisanom stanju, ponašali su se bahato i ismijavali uplašene putnike te nisu pokušavali da im pomognu i obezbijede drugi prevoz. V.J. iz Banjaluke, jedna od svjedoka ovog nesvakidašnjeg događaja, rekla je da je situacija bila katastrofalna, te da nikako ne može shvatiti ponašanje zaposlenih u vozu to veče.

"Bili su alkoholisani, izašli su iz voza i otišli u kućicu pored pruge. Mi smo išli za njima po mraku i molili za prevoz ili da nam kažu koliko ima do magistralnog puta, a jedan od njih je rekao da ima pet kilometara, pa onda 15 i čak 20 kilometara, te da nijedno vozilo ne može doći po nas, već da čekamo", ispričala je V.J. i dodala da je jedan od putnika potom pozvao policiju. Prema njenim riječima, iz centrale stanice dobili su objašnjenje da je usljed snijega palo drvo i pokidalo mrežu.

"Međutim, neshvatljivo mi je da je drugi voz uspio proći tom dionicom, pored nas", ispričala je ova putnica i dodala da je u vagonu bilo više od 10 putnika. Međutim, navela je da su se neki uspjeli organizovati, jer su članovi njihovih porodica došli po njih.

"Po mene je došao otac i to je prišao blizu voza, što znači da su lagali kada su kazali da se do nas ne može doći i organizovati drugi prevoz", kazala je ona. Isto tako, Snježana B. iz Banjaluke, koja je putovala na ovoj liniji, rekla je da su u Banjaluku stigli oko 3.30 ujutro.

Protiv naših radnika ćemo u svakom slučaju pokrenuti disciplinski postupak, kažu u ŽRS

"To što smo doživjeli je katastrofa, haos živi. Nije problem što je došlo do kvara ili nečeg sličnog, jer se to može svakom desiti, nego je problem u odnosu zaposlenih u vozu to veče. Kad smo ih pitali šta se dešava, oni su nam se smijali u lice", ispričala je vidno ogorčena Snježana B.

Prema njenim riječima, putnici koji nisu uspjeli da se snađu za prevoz čekali su do kraja u vozu, dok po njih nije došla "dizelka", pa su tako stigli na odredište.

U ŽRS kažu da je u ovom slučaju, u utorak u 20.25, došlo do kidanja kontaktne mreže i oštećenja izolatora na stubovima na dijelu pruge između Piskavice i Potkozarja, usljed pada stabala zbog težine snijega.

"Pruga je u 1.25 osposobljena za dizel vuču. I dalje se na relaciji Omarska - Potkozarje svi vozovi prevlače dizel vučom. Voz na relaciji Dobrljin - Banjaluka je otpremljen iz stanice Piskavica u 2.08 sa četiri putnika", naveli su iz ŽRS.

Dodaju da su preostala tri, koja su se zatekla u vozu u momentu kidanja kontaktne mreže, otišla autobusom u pravcu Banjaluke. Naveli su da magistralni put prolazi vrlo blizu stanice Piskavica, što je i iskoristilo tri od sedam putnika koji su se zatekli u vozu.

"Protiv naših radnika ćemo u svakom slučaju pokrenuti disciplinski postupak i, ukoliko potvrdimo navode putnika, rigorozno ćemo ih kazniti", stoji u odgovoru iz ŽRS. Međutim, navode da im nije jasno o kojem vozaču se govori, jer putnici ne mogu vidjeti mašinovođu, a on ne smije napuštati lokomotivu. Istakli su da se ovakvi događaji kidanja kontaktne mreže dešavaju, te da se nakon njih vrši ispitivanje uzroka njihovog nastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije