Društvo

Putuju i 100 km do škole, a nemaju novac za prevoz

Putuju i 100 km do škole, a nemaju novac za prevoz
Putuju i 100 km do škole, a nemaju novac za prevoz

BANJALUKA, OŠTRA LUKA - Prvi u nizu štrajkova upozorenja prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj zbog neisplaćenih naknada odvio se danas prekidom rada u Osnovnoj školi "Petar Škundrić" u Budimlić Japri, kod Oštre Luke.

Zaposleni su zakonski propisanim prekidom rada od jednog školskog časa iskazali nezadovoljstvo prije svega činjenicom da im nije isplaćeno posljednjih pet naknada za prevoz, a onda i, kako kažu, generalno materijalnim stanjem u kojem se nalaze prosvjetni radnici.

Prosvjetari kažu da ukoliko nadležni štrajkove upozorenja ne shvate ozbiljno, onda će sigurno ozbiljno shvatiti kada 50 i više škola stupi u štrajk do ispunjenja svih zahtjeva.

Dragan Jarić, predsjednik Sindikata ove škole, kao osnovni cilj štrajka ističe isplatu zaostalih dugovanja prosvjetnim radnicima.

"Mi koji putujemo po 100 kilometara smo dovedeni u bezizlaznu situaciju da ne možemo doći do škole uopšte. Moja naknada za prevoz iznosi 300 KM pa puta pet tranši koje mi nisu isplaćene. Pri tome ne možemo kupiti ni kartu za autobus jer ovdje javni prevoz ne ide", kaže Jarić.

Jarića posebno boli što je prosvjeta, koja, kako kaže, treba da bude stub jednog društva, dovedena na margine.

"Nas u medijima predstavljaju kao aždaje koje jedu budžet. Posebno nezadovoljstvo kod nas je izazvala premijerka Željka Cvijanović kada je najavila isplatu svih potraživanja do 17. oktobra. Tako se manipuliše javnošću i kod ljudi koji takođe teško rade i žive izaziva gnjev prema prosvjetarima", govori Jarić.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, najavio je  tužbe protiv direktora škola i onih koji su im naložili novi obračun naknade za prevoz.

"Tužićemo one koji su nezakonito obračunali naknadu za prevoz, odnosno sve direktore škola i one koji su im to naložili jer uputstvo nema retroaktivnu primjenu", rekao je Gnjatić.

Naime, uputstvo o obračunu za prevoz doneseno je 27. septembra, na snagu je stupilo osam dana kasnije, ali se primjenjivalo već za septembar.

Gnjatiću nije jasno kako nikome drugom od budžetskih korisnika ne kasne primanja, već samo prosvjetarima isplate zavise od "priliva novca u budžet".

"Bruka je i sramota da moram organizovati tri konferencije za štampu da bih dobio jednu tranšu prevoza. U posljednjih 15 mjeseci sve tranše koje su isplaćene su bile takve da malo moljakam, malo prijetim, malo izlazim u javnost", navodi Gnjatić, koji je pozvao sve zaposlene u prosvjeti i kulturi da se vrate u okvire sindikata i da se, kako kaže, zajedno izbore za dostojanstvo.

Na ova dešavanja smo juče iz Ministarstva prosvjete i kulture RS dobili odgovor da Ministarstvo izmiruje obaveze prema prosvjetnim radnicima u skladu sa prilivom sredstava u budžet.

"Ministarstvo je u toku 2016. godine na ime naknada za prevoz uplatilo 2.820.000 maraka. A sva dugovanja prema zaposlenima u prosvjeti i kulturi biće izmirena u narednom periodu", navode u ovom ministarstvu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije