Društvo

RS dobija Fond solidarnosti

RS dobija Fond solidarnosti
RS dobija Fond solidarnosti

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Dragan Bogdanić, dao je obećanje - uskoro će formirati Fond solidarnosti.

Operacije i transplantacije u inostranstvu, za koje su pacijenti do sada morali sami da skupljaju novac, biće finansirane iz tog fonda, javio je ATV.

Svaki mjesec porodice oboljelih aktiviraju 7 humanitarnih brojeva, jer je to jedini način da plate nekoliko desetina ili stotina hiljada maraka za liječenje.

„Evo ja ću se pobrinuti da to u što kraćem vremenskom periodu obnovimo tu inicijativu i vjerujem da će to biti podržano“, obećao je ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Od naroda izabrani poslanici nisu zainteresovani za osnivanje Fonda. Nijedna partija nije podnijela inicijativu da se formira budžet za skupa liječenja najtežih slučajeva.

''Neki čak i ne kriju da ih to, kako kažu, ne zanima'', što je poručio SNSD-ov član Odbora za zdravstvo, Veljko Marić. 

Opozicija ima standardno opravdanje – nismo većina, ništa od nas ne zavisi.

Prošle godine od teških bolesti oboljelo je 49 ljudi u Republici Srpskoj. Za liječenje u inostranstvu Fond zdravstvenog osiguranja im je platio 584 000 maraka, odnosno najmanje 30% troškova. Prije nekoliko godina podnijeli su inicijativu da se odvoji novac za najteže slučajeve, ali ona nije usvojena.

„Ono što je nažalost da u zadnje vrijeme ima povećan broj slučajeva što me i vi pitate, ne samo djece nego i starijih bolesnika, čije liječenje nije moguće obaviti ni u ustanovama Republike Srpske ni Srbije'', objašnjava Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Budući da pacijenata koji moraju na skupe operacije u Italiju, Njemačku, Rusiju nema mnogo, sredstva potrebna za Fond solidarnosti nisu velika. Prema procjenama stručnjaka, za liječenje svih oboljelih godišnje ne treba više od 5 miliona maraka. Ako bi se poredilo s nekim drugim troškovima, to je petina od ukupne vrijednosti voznog parka institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije