Društvo

RS i Srbija jačaju veze u oblasti kulture

RS i Srbija jačaju veze u oblasti kulture
Foto: N.N. | RS i Srbija jačaju veze u oblasti kulture

BANJALUKA - Četiri protokola o saradnji između republičkih institucija kulture iz Republike Srpske i Republike Srbije potpisana su danas u Banjaluci kao prvi vid realizacije nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Potpisani protokoli značajno će unaprijediti oblast kulture na koju se odnose, a samim tim i cjelokupan kulturni sistem.

Protokoli se odnose na saradnju između Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS) i Narodne biblioteke Srbije, Narodnog pozorišta RS (NP RS) i Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja RS i Muzeja Vojvodine Novi Sad, te Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd. 

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, pojasnio je da će zahvaljujući ovim protokolima doći do digitalizacije kulturnog nasljeđa u muzejima, digitalizacije nepokretnih kulturnih dobara, razmjene publikacija između biblioteka i pozorišne razmjene između NP RS i Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Protokol između NUB RS i Narodne biblioteke Srbije odnosi se na razmjenu obaveznog primjerka knjige, dok protokol o dugoročnoj saradnji između NP RS i Narodnog pozorišta u Beogradu ima za cilj da pozorišta, u okviru svojih mogućnosti, obezbijede recipročna gostovanja", istakao je on.

Protokol o saradnji u oblasti informacionih sistema nepokretnih kulturnih dobara podrazumijeva da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd ustupi na korišćenje Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa informacioni sistem nepokretnih kulturnih dobara za potrebe vođenja Centralnog registra nepokretnih kulturnih dobara.

Muzej Republike Srpske i Muzej Vojvodine potpisaće protokol o digitalizaciji kulturnog nasljeđa. Protokol podrazumijeva da Muzej Vojvodine izvrši implementaciju informacionog sistema IMUS koji koristi u muzejima na teritoriji Republike Srpske s ciljem digitalizacije kulturnog nasljeđa.

Potpisivanju je pored predstavnika institucija kulture iz Srbije prisustvovao i Dejan Masliković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, koji je istakao da treba govoriti o saradnji na zajedničkoj kulturi, s obzirom na to da govorimo o jednom narodu, jednom jeziku i jednoj kulturi, te je logično i normalno da se sve u toj kulturi gradi na zajedničkim temeljima.

"Srbija je u strategiji definisala brigu o srpskom kulturnom prostoru tako da će informacioni sistemi koji se razvijaju u Srbiji biti ustupljeni ustanovama u Republici Srpskoj. Verujemo da će rad na očuvanju zajedničke kulture biti prioritet sadašnjih, ali i budućih vlada", rekao je Masliković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije