Društvo

RS i Srbija jačaju veze u oblasti kulture

RS i Srbija jačaju veze u oblasti kulture
Foto: N.N. | RS i Srbija jačaju veze u oblasti kulture
Nevena Vržina

BANJALUKA - Četiri protokola o saradnji između republičkih institucija kulture iz Republike Srpske i Republike Srbije potpisana su danas u Banjaluci kao prvi vid realizacije nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Potpisani protokoli značajno će unaprijediti oblast kulture na koju se odnose, a samim tim i cjelokupan kulturni sistem.

Protokoli se odnose na saradnju između Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS) i Narodne biblioteke Srbije, Narodnog pozorišta RS (NP RS) i Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja RS i Muzeja Vojvodine Novi Sad, te Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd. 

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, pojasnio je da će zahvaljujući ovim protokolima doći do digitalizacije kulturnog nasljeđa u muzejima, digitalizacije nepokretnih kulturnih dobara, razmjene publikacija između biblioteka i pozorišne razmjene između NP RS i Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Protokol između NUB RS i Narodne biblioteke Srbije odnosi se na razmjenu obaveznog primjerka knjige, dok protokol o dugoročnoj saradnji između NP RS i Narodnog pozorišta u Beogradu ima za cilj da pozorišta, u okviru svojih mogućnosti, obezbijede recipročna gostovanja", istakao je on.

Protokol o saradnji u oblasti informacionih sistema nepokretnih kulturnih dobara podrazumijeva da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd ustupi na korišćenje Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa informacioni sistem nepokretnih kulturnih dobara za potrebe vođenja Centralnog registra nepokretnih kulturnih dobara.

Muzej Republike Srpske i Muzej Vojvodine potpisaće protokol o digitalizaciji kulturnog nasljeđa. Protokol podrazumijeva da Muzej Vojvodine izvrši implementaciju informacionog sistema IMUS koji koristi u muzejima na teritoriji Republike Srpske s ciljem digitalizacije kulturnog nasljeđa.

Potpisivanju je pored predstavnika institucija kulture iz Srbije prisustvovao i Dejan Masliković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, koji je istakao da treba govoriti o saradnji na zajedničkoj kulturi, s obzirom na to da govorimo o jednom narodu, jednom jeziku i jednoj kulturi, te je logično i normalno da se sve u toj kulturi gradi na zajedničkim temeljima.

"Srbija je u strategiji definisala brigu o srpskom kulturnom prostoru tako da će informacioni sistemi koji se razvijaju u Srbiji biti ustupljeni ustanovama u Republici Srpskoj. Verujemo da će rad na očuvanju zajedničke kulture biti prioritet sadašnjih, ali i budućih vlada", rekao je Masliković.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije