Društvo

RS institucionalizuje štednju za starost

RS institucionalizuje štednju za starost
RS institucionalizuje štednju za starost

BANJALUKA - Iako je Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima usvojen još početkom 2009. godine, u RS još nije osnovan nijedan dobrovoljni penzijski fond, dok u gotovo svim državama u regionu već godinama posluju ovakvi fondovi.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, u toku su pregovori Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) RS s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Skupnom pokojninskom družbom iz Ljubljane u vezi s osnivanjem prvog društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom u RS i BiH.

Prema raspoloživim informacijama, do kraja ove godine bi trebalo da budu završene sve procedure u vezi s osnivanjem prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u RS, kako bi već početkom naredne godine bila stvorena mogućnost uplata doprinosa u taj novi fond.

Darko Lakić, direktor PREF-a RS, rekao je da dobrovoljni penzijski fond omogućava građanima da kroz uplate u fond štede za starost.

"Štedjeti za starost nije jednostavno, pogotovo u uslovima kada imamo značajan broj nezaposlenih i prosječna primanja koja često nisu dovoljna ni za osnovne potrebe", rekao je Lakić. Ipak, on je naveo da podaci o rastu štednje građana u bankama i podaci o broju građana koji imaju polise životnih osiguranja u BiH i polise koje preko posrednika uplaćuju u inostranstvo, govore da određen broj građana ima mogućnost da dodatno štedi. S tim u vezi, smatra da je veoma važna uloga države u podizanju svijesti o potrebi za štednjom za starost i to je dugoročno moguće isključivo kroz obrazovni sistem.

Pojašnjava da kroz štednju u penzijskim fondovima, oni koji na vrijeme počnu da štede, neće biti na ivici egzistencije kada budu penzioneri, jer će pored penzije iz prvog stuba imati i dodatnu penziju po osnovu štednje u dobrovoljnom penzijskom fondu.

"Pregovore s našim partnerima smo počeli prije više od dvije godine, ali zbog određenih procesa u Sloveniji pregovori su trajali nešto duže i sada smo usaglasili osnovne detalje investicije i nadam se da ćemo do kraja godine završiti sve procedure u vezi s osnivanjem prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u RS i da ćemo od početka naredne godine omogućiti zainteresovanim poslodavcima da za svoje zaposlene uplaćuju doprinose u dobrovoljni penzijski fond, te da će građani koji imaju mogućnost da uplaćuju pronaći svoj interes i kroz dobrovoljni penzijski fond štedjeti za starost", rekao je Lakić. Koliki će biti iznos penzije iz dobrovoljnog penzijskog fonda, on je rekao da u najkraćem zavisi od tri parametra. Prvi je period štednje, drugi je iznos mjesečnih uplata, a treći je prinos koji fond ostvari tim sredstvima.

Prema Lakićevim riječina, zakonski minimum za osnivanje društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom je dva miliona KM, ali je izvjesno da će uložiti značajno veći osnivački kapital kako bi stvorili što bolje pretpostavke za uspješno funkcionisanje društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom

Pored svega toga, on je naglasio da je veoma važna uloga penzijskih fondova u privrednom razvoju, jer penzijski fondovi imaju dugoročne izvore novca. Drugim riječima, kad se kroz penzijske fondove u tridesetoj godini štedi za penziju koja će se koristiti u sedamdesetim godinama, to omogućava penzijskim fondovima da ulažu u dugoročno isplative projekte, što utiče na privredni razvoj. Penzijski fondovi imaju konzervativnu investicionu politiku i ulažu uglavnom u manje rizične finansijske instrumente, kao što su državne obveznice.

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je nedavno da je Vlada RS spremna da pruži institucionalnu podršku osnivanju dobrovoljnog penzijskog fonda, imajući u vidu reference institucija koje su predložene kao suosnivači i važnost ovog projekta za unapređenje penzijskog sistema u RS.

Cvijanovićeva je navela da će se u narednom periodu raditi na definisanju daljih koraka, da bi se stvorili uslovi za realizaciju i konkretizaciju ove investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije