Društvo

Radijatori topli, zasad bez poskupljenja

Radijatori topli, zasad bez poskupljenja
Radijatori topli, zasad bez poskupljenja

BANJALUKA, SARAJEVO - U bh. gradovima juče je zvanično počela sezona grijanja, a gradske toplane su potvrdile da su obezbijedile potrebne energente i na vrijeme obavile remont sistema i popravke.

Radijatori su bili topli u nekoliko navrata i prije zvaničnog početka, zbog nešto nižih temperatura, a taj režim će se praktikovati i u narednim danima.

Iz banjalučke "Toplane" poručili su da su radovi na otklanjanju kvarova i unapređenju sistema odavno završeni te da očekuju dosta kvalitetnije grijanje, a tome u prilog ide i činjenica da su izgrađene dvije periferne kotlovnice. Novoizgrađenu kotlovnicu u naselju Kočićev vijenac obišli su juče Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, i direktor banjalučke "Toplane" Mićo Milovanović.

"Prema procjeni menadžmenta i izvođača, svi radovi bi trebalo da budu završeni najkasnije do 5. novembra", rekao je Gavranović.

On je naglasio da kotlovnica u Kočićevom vijencu može da grije više od 1.000 stanova na ovom prostoru, što je mnogo veći broj stambenih jedinica nego što je sada u ovom naselju priključeno.

"Taj kapacitet će drastično poboljšati kvalitet grijanja postojećih konzumenata u ovom naselju i pružiti mogućnost za uključenje nekih novih objekata koji u ovoj zoni nisu priključeni", rekao je Gavranović.

U Doboju je kompletirana sanacija glavnog vrelovoda u dužini od 418 metara, koji je u majskim poplavama bio potpuno uništen. Više od 8.500 korisnika usluga dobojske "Gradske toplane" imaće tople radijatore u sezoni grijanja, koja je juče počela na 20 stepeni Celzijusa.

Dobojlijama su radijatori topli još od 11. oktobra, a ranije puštanje sistema grijanja, tvrde u "Gradskoj toplani", bilo je neophodno jer su velika oštećenja zahtijevala probni rad. Sanaciju glavnog vrelovoda, koji obuhvata 104 podstanice, od kojih su 92 bile u potpunosti uništene u poplavama, s oko 970.000 KM finansirala je Ambasada Norveške u BiH.

"Drago nam je što smo mogli da pomognemo da se popravi sistem grijanja i da se omogući da se oko 40.000 ljudi suoči sa zimom", navela je Vibeke Lilo, ambasadorka Norveške u BiH, koja je sistem grijanja pustila u rad.

"Gradska toplana" u Bijeljini juče je krenula sa zagrijavanjem sistema i povremenim puštanjem grijanja, ali zbog dugovanja korisnika su u teškoj finansijskoj situaciji.

"Nadamo se da nećemo biti prinuđeni dizati cijenu grijanja jer materijalna situacija naših korisnika, i uopšte stanje u zemlji, nije dobra. Imamo 200.000 KM nenaplaćenih potraživanja, skoro duplo više u odnosu na prošlu godinu. Na kraju sve zavisi od visine subvencija koje ćemo dobiti od lokalnih vlasti", kaže Radomir Marjanović, direktor bijeljinske "Toplane".

Iz "Toplana Sarajevo" navode da su zbog niskih temperature s grijanjem u jutarnjim i večernjim satima počeli već 30. septembra te da neće počinjati s cjelodnevnim režimom sve dok se ne stvore temperaturni uslovi.

"Vrijeme je dosta promjenjivo tako da grijemo prema potrebi. Osnovni energent koji koristimo je prirodni gas, u slučaju nekog nepredviđenog prestanka dotoka gasa osposobljeni smo da radimo sa 90 odsto kapaciteta na rezervne energente mazut i lož-ulje", kazao je Ženja Ljubuškić, šef Kabineta direktora "Toplana Sarajevo".

Prijedorska "Toplana" spremno je dočekala sezonu grijanja, pa su od juče topli radijatori za gotovo 4.000 korisnika.

"Cijena od 2010. godine za domaćinstva je 1,73 KM po metru kvadratnom mjesečno. Sve redovne platiše imaju pet odsto popusta", rekla je Ljiljana Despotović, direktor "Toplane" Prijedor, i dodala da Prijedorčani za grijanje duguju 3,6 miliona KM i dva miliona KM kamata.

Aleksandar Mirković, direktor "Gradske toplane" Pale, rekao je da cijene grijanja ostaju iste i istakao da je naplativost oko 90 odsto, ali da su najveći dužnici javne ustanove, koje je i pozvao da izmire svoja dugovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije